Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj kalafiora i wypchaj go mięsem mielonym. Ten przepis na obiad jest lepszy niż gołąbki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.07.2023 09:39

Ugotuj kalafiora i wypchaj go mięsem mielonym. Ten przepis na obiad jest lepszy niż gołąbki

faszerowany kalafior
YouTube/@smacznedania

Kalafior jest częstym dodatkiem do dań obiadowych. Jednak polecamy przepis, w którym kalafior wystąpi w roli głównej podczas obiadu. Wystarczy wypchać go mięsem mielonym, a zyskamy smaczny i sycący posiłek. Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Kalafior, czyli zdrowie na talerzu

Kalafior często gości na naszych stołach. Zwykle podajemy go z masłem i bułką tartą. Bywa smacznym dodatkiem do letnich obiadów. Warto pamiętać, że kalafior jest też zdrowy. Jego jedzenie dostarcza nam witamin: C, B6 i K. 

Oprócz tego kalafior zawiera potas, magnez, wapń i fosfor. Jest świetnym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Chroni nas przed bakteriami i infekcjami. Wspomaga również pracę układu odpornościowego. Warto z kalafiora przygotować pyszny obiad z mięsem mielonym. To danie was zachwyci. Jest pyszne i sycące. 

Sąsiadka dała mi najlepszy patent na placki ziemniaczane. Kiedy ich spróbowałam, od razu usmażyłam więcej

Jak przygotować kalafior faszerowany mięsem mielonym?

Składniki:

  • kalafior 
  • 300 g mięsa mielonego
  • jajko
  • cebula
  • 50 g majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Do wrzącej wody dodajemy sól i wkładamy kalafior. Gdy się ugotuje- schładzamy go. Drobno kroimy cebulę, dodajemy ją do mięsa mielonego. Do miski z tymi składnikami dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Mięso wkładamy do kalafiora- tam, gdzie jest głąb i napychamy po jego wewnętrznej części. To samo robimy z zewnętrzną częścią kalafiora. Naczynie żaroodporna smarujemy olejem i kładziemy na nie kalafior. Smarujemy go majonezem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i kalafior pieczemy ok. 45 minut.

Kalafior faszerowany mięsem- ale pycha!

Kalafior po upieczeniu kroimy na kawałki jak tort. Jest on doskonałym daniem obiadowym, które jest pożywne, smaczne i aromatyczne. Możemy go jeść samodzielnie lub podawać z letnimi surówkami. Taki kalafior będzie też wybornie smakował po późniejszym podgrzaniu.

Kalafior faszerowany mięsem jest daniem prostym i szybkim w przygotowaniu. Farsz mięsny można urozmaicić różnymi dodatkami. Świetny też będzie np. z pieczarkami. To danie polubi cała rodzina. Dokładki będą konieczne. Pisaliśmy o kalafiorze z dodatkiem jajek.  Radziliśmy, jak gotować kalafiora. 

faszerowany kalafior
YouTube/@smacznedania

Źródło: YouTube/@smacznedania