Smakosze.pl
patisony na blacie

canva/viktoriyakraynyuk

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

27 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Patisony to mało popularne, choć wyjątkowo smaczne warzywo. Marynowane w zalewie stanowią smaczny dodatek do obiadu lub sałatek. Podpowiadamy jak je przyrządzić.

Owoce patisona są lekkostrawne i charakteryzują się delikatnym smakiem. Doskonale sprawdzają się w gulaszach oraz jako zamiennik ogórka kiszonego. Młode patisony będą wyśmienite w surówkach. Marynowanie z dodatkiem papryki podkreśli ich wyjątkowy smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na patisony marynowane z kolorową papryką

Składniki:

  • 1 kg małych patisonów

  • 1 papryka 1 gałązka kopru z nasionami

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna pieprzu czarnego

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka gorczycy

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki octu

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru

Ziemniaki w wodzie

Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie:

Paprykę oparzamy wrzącą wodą, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Patisony dokładnie myjemy i osuszamy. Na dno każdego słoika wkładamy kawałki gałązki kopru, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz, gorczycę i ziele angielskie. Wsypujemy patisony i paprykę.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i sól, a następnie zagotowujemy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z patisonami, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Wyjmujemy z garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.

Jeśli zainteresował was temat nietypowych składników, sprawdź koniecznie nasz artykuł o owocach dereniu. Być może spodoba się wam także ten przepis pyszną na zupę z pasternaku.

patisony na blacie

patisony na blacie

Źródło zdjęcia: canva/patnowa

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujwstylueko

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >