Smakosze.pl Przepisy Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę
Canva / Slatan ; Instagram @karol.okrasa

Okrasa nie moczy wątróbki w mleku tuż przed jej smażeniem. Wybiera aromatyczną marynatę

23 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wątróbka z cebulką i jabłkiem jest niewątpliwym klasykiem polskiej kuchni. Każdą klasyczną potrawę można jednak w jakiś sposób ulepszyć. Uwielbia robić to Karol Okrasa, który zrezygnował w moczeniu wątróbki w mleku. Zamiast tego marynuje ją w czosnku i przyprawach.

Karol Okrasa nie namacza wątróbki w mleku

Moczenie wątróbki w mleku ma na celu uczynienia jej miękką i delikatną. Dodatkowo pozbawia mięso charakterystycznej goryczki. Słynny kucharz ten sam, a nawet lepszy efekt uzyskuje w inny sposób. Marynowana w aromatycznych dodatkach wątróbka odwdzięcza sią smakiem na talerzu.

Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych

Przepis na doskonałą wątróbkę z jabłkiem i cebulką

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 papryczka chili
  • 40 g masła

Aromatyczna wątróbka według Karola Okrasy krok po kroku

Wątróbki drobiowe oczyść i poprzekrawaj na połowy . Umieść je w płaskim, szerokim naczyniu. Polej niewielką ilością oleju, a następnie posyp posiekanym drobno czosnkiem i rozmarynem, dopraw też pieprzem . Całość wymieszaj i odstaw do marynowania na ok. 20 minut .

Cebulę do wątróbki obierz i pokrój w pióra . Podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju. Cebula powinna się zarumienić, a nie dusić, wobec czego na patelnię wrzucaj ją partiami .

Zamarynowaną wątróbkę obsmaż z obu stron . Powinna być brązowa z zewnątrz, ale wciąż surowa w środku . W międzyczasie przygotuj jabłka, wycinając z nich gniazda nasiennie i krojąc pozostałą część na dość grube kawałki .

Zarumienioną wątróbkę przełóż na talerz . Odstaw ją na bok, aby mięso miało możliwość dojść w środku pod wpływem własnego ciepła. Na patelnię wyłóż zaś jabłka i smaż je przez kilka chwil . Dodaj do nich także 1 gałązkę rozmarynu .

Gotowe owoce zdejmij z patelni i wylej na nią miód . Dołóż kolejną gałązkę rozmarynu i pokrojoną drobno papryczkę chili . Na sam koniec dolej ocet balsamiczny i dołóż masło . Składniki podgrzej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji .

Do przygotowanego na patelni sosu dokładaj stopniowo wątróbkę . Całość starannie wymieszaj, aby glazura obtoczyła mięso . Tak przygotowaną wątróbkę dopraw solą i rozłóż na porcje . Podawaj ją z podsmażonymi jabłkami i cebulką . Tomasz Strzelczyk ma własne zdanie, jeśli chodzi o smażenie wątróbki . Pomysłowe kotlety z podrobów to pyszne i niedrogie danie .

wątróbka drobiowa.png
Canva / bit245

Źródło: pysznosci

Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód
Bosacka znów apeluje do Polaków. Kupując popularny produkt lepiej zachować czujność
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy