Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych
Pieczone żeberka są powszechnie lubianym daniem. Ewa Wachowicz postanowiła wynieść je na zupełnie nowy poziom. Swoją potrawę zapieka z dodatkiem intensywnej w smaku kiszonej kapusty. Trzeba przyznać, ze warzywo z chrupiąca wieprzowiną komponuje się wyjątkowo udanie.
Żeberka Ewy Wachowicz nie mają sobie równych
Kwaśna nuta kapusty to nie jedyne, co zachwyca w takiej wersji żeberek. Wachowicz przełamuje kwaśny smak słodkim dodatkiem miodu. Ponad to w daniu znajdziemy aromatyczne przyprawy oraz grzyby. Niewielkim nakładem pracy i kosztów otrzymujemy efektowny i sycący obiad.
Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąćPrzepis na pieczone żeberka według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- smalec lub masło klarowane do smażenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 łyżka miodu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- garść żurawiny suszonej
Aromatyczne żeberka w kiszonej kapuście krok po kroku
Grzyby do pieczonych żeberek wstaw do namoczenia. W międzyczasie mięso podziel na mniejsze kawałki, po 1-2 kostki każdy. Natrzyj je solą, pieprzem oraz papryką. Obsmaż na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu.
Na tym samym tłuszczu co żeberka zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj do niej posiekany czosnek. Dołóż namoczone grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, oraz połowę ilości odciśniętej i pokrojonej drobno kapusty. Po podsmażeniu przełóż składniki do naczynia żaroodpornego.
Na podsmażonej razem z dodatkami kapuście ułóż pokrojone żeberka. Mięso polej miodem i przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Na koniec dołóż żurawinę i przykryj całość pozostałą kapustą kiszoną.
Do naczynia z żeberkami dolej odrobinę wrzątku. Następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Danie idealnie smakuje z ziemniakami w mundurkach posypanymi koperkiem. Do pysznych i chrupiących frytek Ewy Wachowicz nie potrzebujesz ani grama ziemniaków. Pieczona karkówka znanej restauratorki podana jest z zaskakującym owocem.
Źródło: ewawachowicz