Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.02.2023 20:35

Wachowicz zapieka żeberka z kiszoną kapustą. Tak podane nie mają sobie równych

żeberka pieczone w kapuście
Canva / Ccat82 ; Instagram @ewawachowicz

Pieczone żeberka są powszechnie lubianym daniem. Ewa Wachowicz postanowiła wynieść je na zupełnie nowy poziom. Swoją potrawę zapieka z dodatkiem intensywnej w smaku kiszonej kapusty. Trzeba przyznać, ze warzywo z chrupiąca wieprzowiną komponuje się wyjątkowo udanie.

Żeberka Ewy Wachowicz nie mają sobie równych

Kwaśna nuta kapusty to nie jedyne, co zachwyca w takiej wersji żeberek. Wachowicz przełamuje kwaśny smak słodkim dodatkiem miodu. Ponad to w daniu znajdziemy aromatyczne przyprawy oraz grzyby. Niewielkim nakładem pracy  i kosztów otrzymujemy efektowny i sycący obiad.

Cichopek pokazała, jak robi spaghetti. Mówi wprost, co można pominąć

Przepis na pieczone żeberka według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • smalec lub masło klarowane do smażenia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • garść żurawiny suszonej

Aromatyczne żeberka w kiszonej kapuście krok po kroku

Grzyby do pieczonych żeberek wstaw do namoczenia. W międzyczasie mięso podziel na mniejsze kawałki, po 1-2 kostki każdy. Natrzyj je solą, pieprzem oraz papryką. Obsmaż na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu.

Na tym samym tłuszczu co żeberka zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj do niej posiekany czosnek. Dołóż namoczone grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, oraz połowę ilości odciśniętej i pokrojonej drobno kapusty. Po podsmażeniu przełóż składniki do naczynia żaroodpornego.

Na podsmażonej razem z dodatkami kapuście ułóż pokrojone żeberka. Mięso polej miodem i przypraw liściem laurowym, zielem angielskim oraz majerankiem. Na koniec dołóż żurawinę i przykryj całość pozostałą kapustą kiszoną.

Do naczynia z żeberkami dolej odrobinę wrzątku. Następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Danie idealnie smakuje z ziemniakami w mundurkach posypanymi koperkiem. Do pysznych i chrupiących frytek Ewy Wachowicz nie potrzebujesz ani grama ziemniaków. Pieczona karkówka znanej restauratorki podana jest z zaskakującym owocem.

rumiane pieczone żeberka.png
Canva / Taiftin

Źródło: ewawachowicz