Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.
Sekretem babki ziemniaczanej jest odpowiednia odmiana ziemniaków
Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem na Wielkanoc. Podana z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem smakuje obłędnie. Niektórzy potrawę przyrządzają z samych ziemniaków, inny dodają mięso. Przepis na babkę zdradził również Karol Okrasa.
Okrasa wielkanocne danie przygotowuje z wędzonym boczkiem, cebulą i sporą ilością suszonego majeranku. Te produkty zdecydowanie podkręcają smak całej potrawy, jednak to nie one są tutaj kluczowe. Sekretem doskonałej babki ziemniaczanej są ziemniaki.
Okrasa przyrządza potrawę wyłącznie z mączystych odmian. Takie ziemniaki zawierają mało wody i dużo skrobi, przez co babka jest delikatna, puszysta, jasna i przepyszna. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.
Przepis na babkę ziemniaczaną na WIelkanoc
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
- 100 ml gorącego mleka
- łyżka mąki pszennej
- łyżka suszonego majeranku
Dodatkowo:
- olej słonecznikowy do wysmarowania formy
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
Karol Okrasa pokazał, jak zrobić tradycyjne danie z ziemniaków
Boczek pokrój i przesmaż na patelni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i odlej nadmiar wody. Wlej gorące mleko i wymieszaj.
Do masy dodaj mąkę, sporo pieprzu i odrobinę soli. Dodaj również ugotowaną kaszę i wsyp majeranek. Przestudzony boczek z cebulą połącz z pozostałymi składnikami i ponownie wymieszaj.
Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż masę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 45- 60 minut. Babkę podaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Okrasa pokazał, jak robi mielone . Takich jeszcze nie jadłaś. Na Wielkanoc koniecznie przygotuj domowy zakwas na żurek . Nie uwierzysz, co dodaje do niego znany kucharz.