Smakosze.pl Przepisy Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada
screeny z filmu pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Okrasa zdradził patent na wielkanocną babkę ziemniaczaną. Kluczowa jest 1 zasada

1 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karol Okrasa pokazał, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Tradycyjna potrawa wielkanocna będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujesz ją z mączystych odmian ziemniaków. Upieczona babka będzie jasna, puszysta i pełna smaku. Bez trudu ją pokroisz i wyciągniesz z formy.

Sekretem babki ziemniaczanej jest odpowiednia odmiana ziemniaków

Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem na Wielkanoc. Podana z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem smakuje obłędnie. Niektórzy potrawę przyrządzają z samych ziemniaków, inny dodają mięso. Przepis na babkę zdradził również Karol Okrasa.

Okrasa wielkanocne danie przygotowuje z wędzonym boczkiem, cebulą i sporą ilością suszonego majeranku. Te produkty zdecydowanie podkręcają smak całej potrawy, jednak to nie one są tutaj kluczowe. Sekretem doskonałej babki ziemniaczanej są ziemniaki.

Okrasa przyrządza potrawę wyłącznie z mączystych odmian. Takie ziemniaki zawierają mało wody i dużo skrobi, przez co babka jest delikatna, puszysta, jasna i przepyszna. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.

Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka

Przepis na babkę ziemniaczaną na WIelkanoc

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 100 ml gorącego mleka
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka suszonego majeranku

Dodatkowo:

  • olej słonecznikowy do wysmarowania formy
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek szczypiorku

Karol Okrasa pokazał, jak zrobić tradycyjne danie z ziemniaków

Boczek pokrój i przesmaż na patelni. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do miski i odlej nadmiar wody. Wlej gorące mleko i wymieszaj.

Do masy dodaj mąkę, sporo pieprzu i odrobinę soli. Dodaj również ugotowaną kaszę i wsyp majeranek. Przestudzony boczek z cebulą połącz z pozostałymi składnikami i ponownie wymieszaj.

Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż masę. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 45- 60 minut. Babkę podaj z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje na drugi dzień.

Okrasa pokazał, jak robi mielone . Takich jeszcze nie jadłaś. Na Wielkanoc koniecznie przygotuj domowy zakwas na żurek . Nie uwierzysz,  co dodaje do niego znany kucharz.

babka ziemniaczana.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube
Bosacka spojrzała na opakowanie sera i zamarła. Ma ważne ostrzeżenie dla wszystkich
Kultowe, niezapomniane ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi". W sam raz na wielkanocny stół
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy