Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.04.2023 08:41

Babcia Henia robi najlepsze naleśniki. Nie uwierzysz co dodaje zamiast mleka

naleśniki na majonezie babci Heni
canva/ fox and butterfly

Babcia Henia naleśniki robi inaczej niż wszyscy. Nie dodaje do nich mleka. Gotowe ciasto miesza z 2 łyżkami majonezu. Naleśniki są o wiele bardziej puszyste. Poznaj przepis na naleśniki na majonezie. Placki z ulubionymi dodatkami znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Naleśniki na majonezie zrobisz i na słodko i na wytrawnie

Babcia Henia zdradziła świetny patent na puszyste naleśniki. Naleśniki na majonezie są jeszcze delikatniejsze i wychodzą za każdym razem. Produkt nie jest wyczuwalny w plackach. Majonez spulchnia ciasto, przez co naleśniki smakują obłędnie.

Przepis na naleśniki na majonezie jest przepisem podstawowym. Jeśli chcesz przygotować danie na słodko, dodaj do ciasta 2 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią, aby wzmocnić ich smak. Do wytrawnych naleśników, podanych np. ze szpinakiem, polecam dodać płaską łyżeczkę suszonego oregano.

Naleśniki na majonezie smaż na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia. Świetnie sprawdzi się zarówno olej rzepakowy, jak i masło klarowane. Masło dodatkowo podkreśli aromat całego dania. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze.

Bosacka spojrzała na opakowanie sera i zamarła. Ma ważne ostrzeżenie dla wszystkich

Babcia Henia do ciasta na naleśniki dodaje majonez

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • jajko
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

 

Jak zrobić puszyste naleśniki na majonezie?

Do miski wsyp mąkę. Wbij jajka, wlej wodę i dodaj szczyptę soli. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj całą masę. Odstaw na 10- 15 minut.

Następnie ciasto wylewaj na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smaż kilka minut, aż naleśniki będą rumiane. Przygotuj także lekkie jak obłok racuchy według przepisu Ani Starmach oraz szybkie placki twarogowe. Pyszne dania będą gotowe błyskawicznie.

naleśniki na majonezie.jpg
canva/Yelena Yemchuk