Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe, niezapomniane ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi". W sam raz na wielkanocny stół
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.03.2023 22:08

Kultowe, niezapomniane ciasto bez pieczenia "Chatka Baby Jagi". W sam raz na wielkanocny stół

ciasto bez pieczenia na Wielkanoc
Screen z filmu pochodzi z kanału Mała Cukierenka na YouTube

Zamiast klasycznych wypieków, przygotuj na Wielkanoc ,,Chatkę Baby Jagi". Ciasto bez pieczenia udekorowane polewą czekoladową i kolorowymi posypkami wygląda obłędnie. Sernik na herbatnikach w kształcie domku będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

Wielkanocny deser dla każdego łasucha

Ciasto bez pieczenia ,,Chatka Baby Jagi" zachwyci nie tylko najmłodszych. Szybkie ciasto na herbatnikach wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Herbatniki, masa serowa, czekolada i galaretka to połączenie, którego musisz spróbować.

Po złożeniu ciasta bez pieczenia, koniecznie wstaw je do lodówki na minimum 8 godzin. Masa serowa musi dobrze stężeć, aby ciasto nie rozleciało się podczas krojenia. Gotowy deser polej domową polewą czekoladową.  

Ciasto bez pieczenia udekoruj kolorowymi posypkami. Świetnie sprawdzą się również kolorowe draże czekoladowe lub posiekane orzechy. Możesz wykorzystać również ozdoby cukrowe, np. motylki. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Nie uwierzysz, jaką zupą Wachowicz zalewa gołąbki. Możesz spokojnie podać je na Wielkanoc

Przepis na sernikową ,,Chatkę Baby Jagi"

Składniki na masę serową:

  • 700 g sera twarogowego na sernik
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Składniki na polewę:

  • 110 ml śmietany kremówki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • galaretka truskawkowa lub malinowa
  • 220 g herbatników
  • kolorowa posypka do dekoracji

 

Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia na Wielkanoc?

Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku, a następnie przelej do wyłożonej folią spożywczą keksówki. Gdy galaretka ostygnie, włóż formę do lodówki. Przygotuj masę serową: do miski przełóż masło i ucieraj przez minutę. Dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ucieraj jeszcze chwilę. 

Do przygotowanej masy stopniowo dodawaj ser i wymieszaj. Odłóż ⅓ gotowej masy i wymieszaj ją z kakao. Na większym kawałku folii aluminiowej ułóż pierwszą warstwę herbatników: 3 rzędy po 6 herbatników.

Na ciastka wyłóż masę serową z kakao i wyrównaj. Ułóż kolejną warstwę herbatników, jasną masę serową i ponownie wyrównaj. Na środku masy serowej ułóż pasek gotowej galaretki. Przy pomocy folii aluminiowej, zewnętrzne rzędy herbatników złóż do środka w taki sposób, aby powstał domek. 

Ciasto wstaw do lodówki na 8- 10 godzin. Na drugi dzień przygotuj polewę czekoladową: pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Wlej śmietankę i mieszaj, aż powstanie gęsta polewa o jednolitej konsystencji. 

Przestudzoną polewę wylej delikatnie na ciasto. Udekoruj kolorową posypką i odstaw, żeby polewa zastygła. Ciasto gotowe.

Na Wielkanoc koniecznie upiecz również ciasto na biszkopcie szpinakowym oraz sernik według przepisu Roberta Makłowicza. Ciasta nie mają sobie równych.

ciasto bez pieczenia.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Mała Cukierenka na YouTube