Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie
Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.
Żurek gotowany na domowym zakwasie nie ma sobie równych
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy zastanawiać się, co przygotować na świąteczny stół. Jedną z tradycyjnych potraw jest żurek z kiełbasą, jajkiem i chlebem. Najlepszy żur przygotujemy oczywiście z domowego zakwasu.
Zakwas na żurek przyrządzany tradycyjną metodą potrzebuje około 8, a nawet 10 dni, aby nabrał charakterystycznego smaku. Karol Okrasa pokazał, jak przyspieszyć cały proces fermentacji. Domowy zakwas będzie gotowy po 3- 4 dniach.
Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej. Dodajemy również letnią wodę, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Proporcje są następujące: 200 g mąki, 2 l ciepłej wody, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych i ząbek czosnku. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.
Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Karol Okrasa pokazał, jak przyspieszyć fermentację zakwasu na żurek
Karol Okrasa do wszystkich, wymienionych wyżej składników, dodaje 2- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty. Najlepszy efekt uzyskamy, kiedy wykorzystamy domowe przetwory. Kwas mlekowy zawarty w wodzie po kiszonkach znacznie przyspieszy fermentację.
Zakwas będzie gotowy po 3- 4 dniach. Okrasa zaznaczył również, aby zakwas na żurek przygotowywać w wyparzonym słoiku, aby się nie zepsuł. Wymieszane składniki przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w suche i zacienione miejsce.
Do zakwasu możemy również dodać skórkę razowego chleba
Okrasa do zakwasu na żurek proponuje dodać również wysuszoną skórkę z chleba razowego. Chleb, podobnie jak woda z kiszonek, przyspieszy cały proces fermentacji. W tym przypadku jednak zaczynają pracować drożdże, a nie kwas mlekowy.
Zakwas na żurek z dodatkiem chleba będzie gotowy po około 5- 6 dniach. Taki zakwas będzie mniej kwaskowaty od zakwasu z wody po ogórkach kiszonych lub kiszonej kapuście.
Czym różni się od siebie barszcz biały i żurek? Na Wielkanoc zamiast zimnych nóżek, przygotuj galaretki drobiowe w kształcie jajek. Zachwycą wszystkich gości.