Smakosze.pl Przepisy Oprócz ogórka mieszam ze śmietaną jeszcze te składniki. Moja mizeria „na bogato" to prawdziwy przebój
Fot. YouTube/Sprint Cooknig

Oprócz ogórka mieszam ze śmietaną jeszcze te składniki. Moja mizeria „na bogato" to prawdziwy przebój

3 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Klasyczna mizeria to przeszłość. Poznaj przepis na wyborną surówkę, która sprawi, że zwykły obiad stanie się genialnym daniem. Jest tak prosta w wykonaniu, że zrobisz ją nawet na ostatnią chwilę. Domownicy zapieją z zachwytu.

Uwielbiana surówka na obiad

Mizeria to uwielbiana przez wszystkich surówka. Nie każdy miłośnik mizerii jednak wie, że w bardzo prosty sposób można ją ulepszyć. Niewielka modyfikacja zamieni obiad w doskonałe danie.

O tym, jak zrobić mizerię „na bogato” dowiesz się z dalszej części artykułu. Przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Najlepsze jest to, że smak będzie doskonały, a to wszystko za sprawą kilku składników więcej.

ogó®ek.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooknig
Ten przepis na mizerię podpatrzyłem w restauracji. O tym dodatku w życiu bym nie pomyślał

Ogórki, śmietana i parę składników

Ta surówka opiera się na mizerii, więc jej skład jest bardzo podobny. Oprócz ogórków i śmietany potrzebujesz składników umieszczonych poniżej.  Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Sprint Cooking, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • jasna cześć z pora
  • 5 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku

Mizeria "na bogato" przepis

Zacznij od dokładnego umycia jasnej części pora. Następnie przekrój ją na pół i posiekaj w cienkie paski. Umieść je na sitku, przelej wrzątkiem i przełóż go do miski.

Ogórki umyj, a następnie zetrzyj ją w cienkie plastry. Przełóż je do miski z porem.

Rzodkiewki oczyść z korzonków i umyj je. Podobnie jak ogórki, zetrzyj w cienkie plastry i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany koperek. Wymieszaj składniki.

Do małej miski włóż śmietanę i dodaj przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj na jednolity sos.

Przełóż do go do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Sprawdź, jakie dzisiaj obchodzi się święto oraz zobacz, co przygotowało Dino .

mix.jpg
Fot. YouTube/Sprint Cooknig
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser
Kupił kiełbasę na grilla w sklepie „dla bogaczy”. Ten szczegół go zaskoczył
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy