Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser
Szukasz przepisu na smaczny i prosty deser? W takim razie świetnie trafiłaś. Z tym przepisem przygotujesz doskonałą, słodką przekąskę, która zachwyci każdego. Wypróbuj ten patent i zachwyć się smakiem brzoskwini, która dzięki połączeniu z innymi składnikami nigdy nie smakowała lepiej.
Deser idealny istnieje
Lato zbliża się wielkimi krokami, więc to dobra pora, aby poznać kilka przepisów na sprawdzone i smaczne desery. Oczywiście na upały najlepsze są lody, ale nie tylko.
Czasem wystarczy przygotować deser z soczystym, orzeźwiającym owocem i to wystarczy. Nie każdy letni deser musi opierać na lodach. Właśnie taki jest ten z przepisu, który znajdziesz w dalszej części. Wypróbuj go, a nie pożałujesz.
Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczyTylko kilka tanich składników
Najważniejszym składnikiem jest brzoskwinia, która sprawi, że deser, jak wspominałem, będzie soczysty i orzeźwiający. Niezbędnym produktem jest także mleko skondensowane oraz inne składniki, które poznasz, sprawdzając listę poniżej. To tam znajdują się potrzebne produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału schöne desserts, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 500 g brzoskwiń z puszki
- 1 świeża brzoskwinia
- 100 g skondensowanego mleka
- 350 ml soku brzoskwiniowego
- 200 ml mleka
- 70 g skrobii kukurydzianej
- 200 g serka śmietankowego
- 20 g cukru
- 30 ml wody
- 6 g proszku agar
Przepis na deser z brzoskwiń
Brzoskwinie odsącz, a następnie przełóż je do miski. Zalej je skondensowanym mlekiem, a następnie zblenduj oba składniki. Do jednolitej pulpy wlej sok z brzoskwiń oraz mleko. Wymieszaj składniki. Wsyp skrobię i ponownie wymieszaj całość.
Masę przelej do garnka i podgrzewaj ją na średnim ogniu, mieszając. Kiedy masa zgęstnieje i zacznie wrzeć, dodaj serek waniliowy. Połącz oba składniki. Następnie przelej masę do formy do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadź i schowaj do lodówki, aby masa stężała.
Obraną brzoskwinię pokrój w cienkie plastry. Umieść ją na patelni i zasyp cukrem. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu. Kiedy owoc skarmelizuje się, wlej wodę i dodaj proszek agar. Całość wymieszaj. Kiedy płyn zgęstnieje, zalej nim schłodzoną masę i równomiernie rozprowadź. Deser umieść na 5 godzin w lodówce, a potem krój na kawałki i zachwycaj się jego smakiem. Sprawdź, jakiej przyprawy unikać oraz zobacz, jak zrobić domowego kebaba.