Ostatnio dodałem to do klusek leniwych. Wyszły 100 razy lepiej, zawsze będę tak robił
Ten bardzo nieoczywisty dodatek do klusek leniwych radykalnie zmienia oblicze tego dania. Kluski robią się bardziej jedwabiste i delikatniejsze, a także lepiej komponują się ze słodkimi dodatkami.
Kluski leniwe ze skrobią
Skrobia lub mąka ziemniaczana jest w zasadzie nieodłączną częścią przepisów na kluski leniwe. Pod wpływem wysokiej temperatury skrobia zmienia swoją strukturę na przypominającą żel i to właśnie jemu wiele klusek zawdzięcza miękkość.
Skrobi nie trzeba jednak dodawać prosto z paczki z napisem „skrobia”. Znajduje się ona przecież w jeszcze jednym typie produktów: w budyniach . Dodatek proszku budyniowego do ciasta na kluski leniwe z pewnością przyprawi je i nada mu charakteru.
Leniwe z budyniem
Budyń może przyjść z pomocą, kiedy akurat skończy nam się mąka ziemniaczana. Jednak dodanie łyżki niesłodzonego waniliowego budyniu do ciasta na pierogi leniwe to eksperyment, który warto przeprowadzić choć raz. Takie ciasto świetnie się komponuje z polewą z bułki tartej przysmażonej na maśle z cukrem i z cynamonem.
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatek budyniu do klusek
Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozdrabniamy tłuczkiem. Dodajemy mąkę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki budyniowego proszku .
Wyrabiamy twaróg na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ją do masy twarogowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy .
Z ciasta formujemy wałek, a następnie kroimy go na kawałki większe od kopytek. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. pół minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na kluski śląskie ze zmiękczającym dodatkiem i faszerowane pomidory .