Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2024 13:15

Sernik zebra to hit w moim domu. Zawsze się udaje, ten przepis jest banalny

ciasto zebra
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Ten niezwykle efektowny sernik bez pieczenia jest zaskakująco łatwy w przygotowaniu. Za strukturę odpowiada połączenie zaledwie trzech składników. Zamiast pieczenia – zagęszczamy go galaretką.

Sernik zebra

Szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia na biszkoptowym spodzie można przygotować dosłownie w kwadrans. Należy oczywiście wziąć poprawkę na czas zsiadania się masy serowej. Oszczędzamy jednak zachodu używając gotowych produktów, takich jak biszkopty z paczki.

Sernik nazywa się zebra oczywiście na cześć jego specyficznego, dwukolorowego „umaszczenia”. Nie jest ono trudne do osiągnięcia, jeśli masa jest dostatecznie gęsta. Można jednak pomóc sobie specjalnym patentem.

ciasto zebra
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Poszedł baru pani Grażyny i dostał obiad jak u babci. W głowie się nie mieści, co zrobił na końcu

Sernik Heni Foks

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z popularnego kanału Heni Foks. Henia pokazuje swój sposób na estetyczne pomieszanie jasnej i ciemnej masy sernikowej. Na środku formy ustawia ona dnem do góry przeciętą na pół butelkę po napoju. Kiedy wylewa masę na tę butelkę, spływa ona w ciekawy, nierównomierny sposób i tworzy wzór.

Składniki

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 220 g cukru
  • 3 galaretki (np. cytrynowe)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie biszkoptów

Przepis na zebrę

W szklance wrzątku rozrabiamy 3 opakowania galaretki i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Łączymy z twarogiem sernikowym i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy galaretkę i jeszcze raz mieszamy.

Blachę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na nim układamy gęsto obok siebie biszkopty, które będą spodem naszego ciasta.

Masę sernikową dzielimy na połowy. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy na jednolite, ciemne ciasto. Masę wylewamy na biszkopty na zmianę z jednej i z drugiej miski (można przy tym pomóc sobie patentem Heni). Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po przekrojeniu będzie prezentowało się jak rasowa zebra. Ciasto udekorować można orzechami lub polewą czekoladową.

Wypróbuj też przepisy na faszerowany placek ziemniaczany i domową maggi.

Henia polewa ciasto
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl