Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.04.2024 11:43

Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków

faszerowane pomidory
fot. Canva

Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.

Pomidory faszerowane

Choć pomidory są dziś całorocznym warzywem w polskich sklepach, z początkiem ciepłej wiosny apetyt na nie rośnie. Polskie pomidory z upraw gruntowych to najlepszy wariant tych warzyw, jaki można dostać, może oprócz domowych. Warto wypróbować ich więc w wielu konfiguracjach, takich jak te faszerowane przekąski.

W pomidorowym sezonie taki przepis jest świetną alternatywą dla gołąbków. Jest to przecież całkiem podobny obiad: mielone mięso w warzywnej „owijce”. W końcu tradycyjne gołąbki nawet są w pomidorach – zazwyczaj w postaci sosu, a tu w nieco innej.

pomidory zapiekane z wierzchem
fot. Canva
To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób

Pomidory z mięsem mielonym

Nasz przepis proponuje do faszerowanych pomidorów mięso drobiowe. To jedna z najlżejszych wersji takiej potrawy. Można jednak w zamian użyć dowolnego mięsa mielonego.

Składniki

  • 300 g mielonej piersi indyka
  • 6 dużych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • Sól, pieprz

Faszerowane pomidory na obiad

Z pomidorów odkrawamy „wieczka” i łyżką usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a to, co z nich wyciągnęliśmy, blendujemy i odciskamy z wody na sitku.

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy mięso i podsmażamy. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy zmiksowane wnętrza pomidorów. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i dusimy mięso, aż odparuje nadmiar soku pomidorowego.

Pozwalamy mięsu lekko przestygnąć, a następnie napełniamy nim pomidory, ugniatając lekko farsz, by były dobrze wypełnione. Po wierzchu posypujemy je startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy je kilkoma listkami bazylii.

Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez faszerowania i sałatkę z jajek i groszku.

pomidory z bogatym farszem
fot. Canva