Wydrąż pomidory, wypchaj mięsem mielonym i zapiecz. Wolę ten obiad nawet od gołąbków
Oto niezwykle prosty przepis na warzywno-mięsny obiad na co dzień. Warto sięgnąć po niego w sezonie na dobre i tanie pomidory. Ich faszerowana wersja uzupełnia naszą dietę w warzywa, nie pozbawiając nas odżywczych wartości mięsa.
Pomidory faszerowane
Choć pomidory są dziś całorocznym warzywem w polskich sklepach, z początkiem ciepłej wiosny apetyt na nie rośnie. Polskie pomidory z upraw gruntowych to najlepszy wariant tych warzyw, jaki można dostać, może oprócz domowych. Warto wypróbować ich więc w wielu konfiguracjach, takich jak te faszerowane przekąski.
W pomidorowym sezonie taki przepis jest świetną alternatywą dla gołąbków. Jest to przecież całkiem podobny obiad: mielone mięso w warzywnej „owijce”. W końcu tradycyjne gołąbki nawet są w pomidorach – zazwyczaj w postaci sosu, a tu w nieco innej.
To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie róbPomidory z mięsem mielonym
Nasz przepis proponuje do faszerowanych pomidorów mięso drobiowe. To jedna z najlżejszych wersji takiej potrawy. Można jednak w zamian użyć dowolnego mięsa mielonego.
Składniki
- 300 g mielonej piersi indyka
- 6 dużych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startej mozzarelli
- 1 łyżka suszonego oregano
- Sól, pieprz
Faszerowane pomidory na obiad
Z pomidorów odkrawamy „wieczka” i łyżką usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a to, co z nich wyciągnęliśmy, blendujemy i odciskamy z wody na sitku.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy mięso i podsmażamy. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy zmiksowane wnętrza pomidorów. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i dusimy mięso, aż odparuje nadmiar soku pomidorowego.
Pozwalamy mięsu lekko przestygnąć, a następnie napełniamy nim pomidory, ugniatając lekko farsz, by były dobrze wypełnione. Po wierzchu posypujemy je startą mozzarellą i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy je kilkoma listkami bazylii.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki bez faszerowania i sałatkę z jajek i groszku.