Wsyp 2 łyżki do ciasta na kluski śląskie. Wyjdą mięciutkie i delikatne, tak robiła je babcia
Gdzie sos spod mięsa, tam kluski śląskie – żyjąc według tej zasady można zaznać wielu przyjemności na podniebieniu. Niektóre partie klusek jednak – zdarza się najlepszym – wychodzą twarde albo lekko gumowe. Oto jak się przed tym zabezpieczyć.
Zawsze miękkie kluski śląskie
Zwane na Śląsku gumiklyjzami lub po prostu kluskami, śląskie to jedne z najpopularniejszych przedstawicieli tej polskiej rodziny mącznych potraw. Nie ma w tej popularności nic dziwnego. Mieszanka ziemniaków i mąki ziemniaczanej tworzy duże nagromadzenie skrobi, która w wysokiej temperaturze zmienia konsystencję na zbliżoną do żelatyny, dzięki czemu kluski rozpływają się w ustach.
A przynajmniej powinny, bo – jak to w sztuce gotowania bywa – nie zawsze wychodzi. Jest jednak jeden patent, który można zastosować, by zabezpieczyć się przed niepożądaną strukturą klusek. Jest nim dodatek kaszy manny.
Żadne ziemniaki, żaden makaron. Najlepszą zapiekankę zrobisz z czegoś innego, musisz spróbowaćKasza manna w kluskach śląskich
Tradycyjny przepis na gumiklyjzy oczywiście nic o takiej kaszy nie mówi, tradycja jednak nie powinna nas ograniczać. Przygotowując kluski śląskie warto też pamiętać o wyborze odpowiednich ziemniaków. Jeśli nie będą miały napisane, że są dobre do potraw mącznych, można je też poznać po typie kulinarnym B/C lub C.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 250-300 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- Sól
Przepis na gumiklyjzy
Ziemniaki na kluski śląskie obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Zimne przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i jajka. Ilość potrzebnej mąki ziemniaczanej będzie się różnić w zależności od rodzaju ziemniaków, należy więc dodawać ją ostrożnie.
Ciasto wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. To, że jest gotowe, poznajemy po tym, że nie klei się do rąk, nie ma w nim grudek i łatwo uformować z niego kulę. Ciasto dzielimy na pojedyncze porcje, formujemy z nich kluski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na pierogi ruskie z miętą i sałatkę szynkową siostry Anastazji.