Ostatnio na wsi nauczyłam się tak robić schab ze śliwkami. Gdy goście przyjadą na święta, będą prosić o przepis
Podzielę się za wami moim ostatnim kulinarnym odkryciem. To schab ze śliwkami, który nauczyłam się przyrządzać na wsi. Podam go na uroczysty obiad w Święta Bożego Narodzenia. Polecam ten przepis, bo soczyste mięso i aromat wędzonych śliwek podbiją podniebienia zaproszonych gości.
Uroczysty obiad na Boże Narodzenie
Do Świąt Bożego Narodzenia został nieco ponad miesiąc. Czas tak szybko płynie i ani się obejrzymy, jak usiądziemy przy wigilijnym stole. Czy macie już pomysł na uroczysty obiad w Boże Narodzenie? Ja już wiem, co podam moim gościom.
Zrobię znakomity schab ze śliwkami. To danie nauczyłam się robić podczas pobytu na wsi. Soczysty schab i wędzone śliwki to kulinarny strzał w 10! Danie rozpływa się w ustach i jest wprost stworzone na świąteczny obiad. Polecam przepis na wyśmienity schab ze śliwkami.
Jak zrobić schab ze śliwkami?
Składniki:
- 1 kg schaby
- 200 g suszonych śliwek
Składniki na marynatę:
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
Inne dodatki:
- 1 marchew
- 2 główki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- sól
- 3 liście laurowe
Przyrządzenie schabu ze śliwkami zaczniemy od zrobienia miejsca w kawałku schabu na śliwki. Wypełniamy je suszonymi owocami i przyrządzamy marynatę . Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Teraz marynatą nacieramy mięso i obsmażamy je w brytfance . Dokładamy pokrojoną marchew, cebulę, przekrojone główki czosnku i dolewamy wodę. Dorzucamy też liście laurowe i doprawiamy. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 90 minut. Po 30 minutach mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy dalej.
Schab ze śliwkami rozpływa się w ustach
Po upływie tego czasu schab jest już gotowy do podania. Kroimy go na plastry i podajemy z ziemniakami i zasmażaną białą lub czerwoną kapustą . Do tego wyśmienitego dania pasują też buraczki na ciepło. Schab ze śliwkami jest mięciutki i bardzo aromatyczny.
Dzięki wyrazistej aromacie smakuje znakomicie. Ta potrawa będzie pyszną propozycją na świąteczny obiad. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Po prostu rozpływa się w ustach, a każdy z gości będzie prosić o przepis na ten schab ze śliwkami. Pisaliśmy o przepisie na kotlety schabowe po cygańsku. Radziliśmy, jaki owoc w marynacie zmiękcza schab.
Źródło: YouTube/@annascooking9791