Smakosze.pl Przepisy Ostatnio na wsi nauczyłam się tak robić schab ze śliwkami. Gdy goście przyjadą na święta, będą prosić o przepis
Canva/SMarina, YouTube/YouTube/@annascooking9791

Ostatnio na wsi nauczyłam się tak robić schab ze śliwkami. Gdy goście przyjadą na święta, będą prosić o przepis

22 listopada 2023

Podzielę się za wami moim ostatnim kulinarnym odkryciem. To schab ze śliwkami, który nauczyłam się przyrządzać na wsi. Podam go na uroczysty obiad w Święta Bożego Narodzenia. Polecam ten przepis, bo soczyste mięso i aromat wędzonych śliwek podbiją podniebienia zaproszonych gości.

Uroczysty obiad na Boże Narodzenie

Do Świąt Bożego Narodzenia został nieco ponad miesiąc. Czas tak szybko płynie i ani się obejrzymy, jak usiądziemy przy wigilijnym stole. Czy macie już pomysł na uroczysty obiad w Boże Narodzenie? Ja już wiem, co podam moim gościom.

Zrobię znakomity schab ze śliwkami. To danie nauczyłam się robić podczas pobytu na wsi. Soczysty schab i wędzone śliwki to kulinarny strzał w 10! Danie rozpływa się w ustach i jest wprost stworzone na świąteczny obiad. Polecam przepis na wyśmienity schab ze śliwkami.

YouTube/@annascooking9791
YouTube/@annascooking9791
Przelej gęste ciasto do durszlaka i trochę poczekaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Jak zrobić schab ze śliwkami?

Składniki:

  • 1 kg schaby
  • 200 g suszonych śliwek

Składniki na marynatę:

  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku

Inne dodatki:

  • 1 marchew
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • 3 liście laurowe

Przyrządzenie schabu ze śliwkami zaczniemy od zrobienia miejsca w kawałku schabu na śliwki. Wypełniamy je suszonymi owocami i przyrządzamy marynatę . Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Teraz marynatą nacieramy mięso i obsmażamy je w brytfance . Dokładamy pokrojoną marchew, cebulę, przekrojone główki czosnku i dolewamy wodę. Dorzucamy też liście laurowe i doprawiamy. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 90 minut. Po 30 minutach mięso przykrywamy pokrywką i pieczemy dalej.

Schab ze śliwkami rozpływa się w ustach

Po upływie tego czasu schab jest już gotowy do podania. Kroimy go na plastry i podajemy z ziemniakami i zasmażaną białą lub czerwoną kapustą . Do tego wyśmienitego dania pasują też buraczki na ciepło. Schab ze śliwkami jest mięciutki i bardzo aromatyczny.

Dzięki wyrazistej aromacie smakuje znakomicie. Ta potrawa będzie pyszną propozycją na świąteczny obiad. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Po prostu rozpływa się w ustach, a każdy z gości będzie prosić o przepis na ten schab ze śliwkami. Pisaliśmy o przepisie na kotlety schabowe po cygańsku. Radziliśmy, jaki owoc w marynacie zmiękcza schab.

schab
YouTube/@annascooking9791

Źródło: YouTube/@annascooking9791

W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem
Najlepsza zupa na zimę, jaką znam. Jest pyszna, rozgrzewająca i w dodatku francuska. Goście za każdym razem się nią zachwycają
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy