Smakosze.pl

YT/Sprint Cooking

Rozbijam schab i kładę na niego te składniki. Ten obiad jest hitem w moim domu

19 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety schabowe z panierką nie są tak dobre, jak potrawa, którą poczęstowała mnie jakiś czas temu przyjaciółka. Odkąd podałam ją moim bliskim po raz pierwszy, często do niej wracam. Zawsze są zachwyceni. Musicie spróbować.
 

Smaczne danie z kotletami schabowymi

Klasyczne kotlety schabowe potrafią się znudzić. Niedawno rozmawiałam o tym, ze znajomą i poradziła mi, bym na kolejny obiad przygotowała mięso w piekarniku. Nigdy wcześniej ta nie robiłam, więc byłam sceptyczna.

Jednak okazało się, że dodanie do zamarynowanego w prostej mieszance przypraw i sosów schabu kilku warzyw sprawia, że całość smakuje wyśmienicie. Co jest potrzebne do wykonania potrawy? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Marynata do kotletów schabowych.jpg
YT/Sprint Cooking
racuchy

W życiu nie jadłam tak dobrych racuchów. Ten dodatek jest po prostu genialny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety schabowe po cygańsku

Prosty pomysł na przełożenie mięsa cebulką, papryką i ogórkami kiszonymi oraz wcześniejsze zamarynowanie go w mieszance z dodatkiem sosu pomidorowego sprawi, że szybko — choć trzeba pracę rozłożyć w czasie — uzyskamy naprawdę smaczne danie. Taki obiad bardzo smakuje mojej rodzinę. Warto się skusić.

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 1 większa papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 4 nieduże ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 25 g ketchupu
  • 50 g majonezu
  • 20 g musztardy
  • 125 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składników na pyszne danie dla całej rodziny nie potrzebujemy wiele, a dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Przygotowanie go również jest banalne i wymaga tylko posiadania piekarnika oraz formy żaroodpornej. W dalszej części artykułu znajdziecie szczegółową instrukcję.

Jak zrobić kotlety schabowe po cygańsku? Przepis jest prosty

Zaczynam od sporządzenia marynaty. W tym celu w misce mieszam ze sobą koncentrat pomidorowy, wodę, ketchup, majonez, musztardę, słodką paprykę, około pół łyżeczki soli i pieprz wedle uznania — u mnie spora szczypta, bo lubimy pikantne dania.

Dodaję jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po wymieszaniu uzyskuję znakomitą marynatę. Odstawiam ją na chwilę, by przygotować schab. Mięso tnę na plastry o grubości około 1,5 cm i delikatnie je rozbijam. Dokładnie nacieram je przygotowaną mieszanką z pomidorami i umieszczam w misce.

Naczynie przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni Celsjusza. Cebulę pozbawiam łupiny i kroję w piórka, a oczyszczoną z nasion paprykę w paseczki.

Ogórki kiszone wyjmuję z zalewy i tnę na cienkie plasterki. Wszystko mieszam, a następnie niewielką porcją warzyw wykładam dno naczynia żaroodpornego. Na nich — kawałek po kawałku — układam kotlety schabowe w marynacie tak, aby na siebie zachodziły.

Na każdym mięsnym kąsku umieszczam odrobinę warzywnego miksu. Wierzch polewam resztą marynaty z dna miski. Całość piekę pod przykryciem przez 70-80 minut. Warto pod koniec przyrządzania 1-2 razy skontrolować stan mięsa, by nie wyszło zbyt suche.

Jak podać kotlety schabowe po cygańsku?

Do tej propozycji pasują klasyczne dodatki skrobiowe takie jak ziemniaki z wody lub kasza np. gryczana niepalona — która jest bezglutenowa — lub jaglana. Możecie te oczywiście podać makaron czy ryż, jeśli akurat macie je ugotowane.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kotlety schabowe. Sprawdźcie jak przygotować wersję z ananasem . Być może skusi was też sprawdzony przepis na kotlety schabowe z kością .

Kotlety schabowe po cygańsku w piekarniku.jpg
YT/Sprint Cooking
Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

Poznaj najlepszą czekoladę w Polsce. Wielki test Smakoszy

CZYTAJ DALEJ
Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

Na jesienną chandrę najlepsze ruchanki. Z fjutem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >