Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza zupa na zimę, jaką znam. Jest pyszna, rozgrzewająca i w dodatku francuska. Goście za każdym razem się nią zachwycają
Łukasz Modelski
Łukasz Modelski 22.11.2023 07:48

Najlepsza zupa na zimę, jaką znam. Jest pyszna, rozgrzewająca i w dodatku francuska. Goście za każdym razem się nią zachwycają

None
Łukasz Modelski

Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.

Prosto i dobrze

Jak zwykle w kuchni – proste dania są najlepsze. Im coś ma mniej składników, tym bardziej koncentruje się na smaku tego właściwego. Tak właśnie jest w przypadku tej zupy. Pewnie dlatego jest taka prosta. W gruncie rzeczy trzeba połączyć tylko dwa podstawowe składniki i razem pogotować je przez chwilę.

Poza tym jest to zupa uniwersalna. Już samo jej pochodzenie jest przedmiotem sporów – chłopskie czy arystokratyczne? Jak chłopska zupa rozgrzewa, syci i dodaje sił. Jak zupa arystokratyczna zachwyca elegancją i świetnie sprawdza się podczas przyjęć.   

 

Projekt bez nazwy(1)-kopia 2.jpg
Canva



 

Sprawdził czy degustacje w Kuchennych Rewolucjach są ustawione. Nie mieści się w głowie, co wyszło na jaw Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa

Francja czy Włochy?

Mówi się, że to francuski klasyk, choć wiadomo, że zupa ta przybyła do Francji z Toskanii. Do Paryża miała ją przywieźć z Florencji Katarzyna Medycejska, kiedy przyjechała, by poślubić francuskiego następcę tronu. W Polsce zupa smakuje tak samo dobrze, w polskich książkach kucharskich zajmuje miejsce do dawna. Może dlatego, że Medyceuszka była marką polskiego króla, Henryka Walezego? 

Zupę gotuje się bardzo prosto, warto tylko zadbać o odpowiednie naczynie. Ideałem jest ugotować zupę a potem zapiec na niej serową grzankę. 

 

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva



 

Wszystko w jednym garnku

Najlepszym naczyniem do gotowania tej zupy jest więc garnek o grubym dnie lub nawet niewielka brytfanna. Najwygodniej jest, kiedy wszystkie etapy przygotowywania zupy odbywają się w jednym naczyniu. Dobrze jest również pamiętać, że bulion do tej zupy powinien być bardzo esencjonalny, najlepiej wołowy. 

W wersji luksusowej przyda się też nieco wina. Goście będą zachwyceni. Zupa cebulowa świetnie sprawdza się bowiem na co dzień i od święta. 

 

Projekt bez nazwy(1)-kopia 3.jpg
Canva


 

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • Pół kostki masła
  • Pół litra-litr esencjonalnego bulionu mięsnego lub warzywnego
  • Szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki cukru
  • Tymianek otarty z dwóch gałązek
  • Sól, pieprz


    Na grzankę:
     
  • Kromka chleba
  • Tarty ser 
  • Odrobina oliwy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Cebulę pokrój w pióra
  • W garnku o grubym dnie rozgrzej masło
  • Wrzuć cebulę i podsmażaj ją do pełnego zeszklenia
  • Dodaj cukier
  • Podsmażaj na małym ogniu przez 10 minut
  • Czosnek drobno posiekaj
  • Do cebuli dodaj czosnek i tymianek, smaż mieszając i uważając, by nie przypalić
  • Wlej wino i gotuj przez kilka minut
  • Kiedy wino odparuje, wlej bulion. Im więcej bulionu, tym zupa będzie rzadsza, dobrze jest ustalić ulubione proporcje. 
  • Gotuj przez pół godziny
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • Na patelni lekko przesmaż na oliwie grzanki (z dwóch stron)
  • Ułóż grzanki na wierzchu zupy, posyp tartym serem
  • Włóż garnek do piekarnika, poczekaj kilka minut
  • Kiedy ser się zapiecze, można wyjąć garnek z piekarnika i podawać

    Ta zupa robi się bardzo szybko. Jeśli mamy w lodówce zamrożony bulion, da się ją zrobić w 20 minut.

     
Projekt bez nazwy(1)-kopia.jpg
Canva




 

Tagi: Cebula Zupa Ser