Smakosze.pl Przepisy Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę
YouTube/@zdroweprzepisy8

Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę

15 września 2023

Moimi ulubionymi zupami była ogórkowa i pomidorowa. Jednak odkąd wypróbowałam przepis na pyszną zupę z tego sezonowego warzywa, nie robię już żadnej innej. Polecam doskonały przepis na zupę z warzywa, które jest jednym ze smaków lata. Wiecie, o jakie warzywo chodzi?

Cukinia, czyli smak lata

Cukinia kojarzy nam się z latem i pysznym smakiem. Warto pamiętać, że sezon na cukinie wciąż trwa. Sięgnijmy, więc po to warzywo, bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to jest wyjątkowo zdrowe . Jedzenie cukinii doskonale wpływa na nasz układ trawienny i dostarcza nam niezłej porcji błonnika.

Odkąd dostałam przepis na zupę z cukinii, to często ją gotuje. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Można ją łatwo przygotować . Polecam doskonały przepis na zupę z cukinii. Jest pełna też innych warzyw.

cukinia
Canva/MSPhotographic
Uwielbiany przez miliony program znika z anteny TVN. Media właśnie przekazały wiadomość

Jak zrobić zupę z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ostra papryka
  • olej słonecznikowy
  • 1 pietruszka
  • 200 ml śmietany 10%
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy też do garnka z cebulą . Bataty kroimy w średnią kostkę i też dorzucamy do garnka. Mieszamy i przystępujemy do krojenia cukinii.

Dodajemy ją do garnka z warzywami. Wrzucamy drobno pokrojoną ostrą paprykę, mieszamy i dolewamy wodę. Gotujemy 20 minut. Siekamy natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie to wszystko blendujemy.

Śmietana, czyli podkreśl smak zupy cukiniowej

Po zmiksowaniu zupy dolewamy do garnka śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki. Zupa z cukinii jest już gotowa do podania.

Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Sprzyja też odchudzaniu. Można ją jeść samą lub z dodatkiem pieczywa lub grzanek. Przygotowuję ją często, bo smakuje mi nawet bardziej od ogórkowej i pomidorowej, które bardzo lubię. Pisaliśmy o kopytkach z cukinii. Radziliśmy, jak zrobić cukinię po meksykańsku.

zupa z cukinii
YouTube/@zdroweprzepisy8

Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8

Podpaliłam zatyczkę od oleju i wbiłam w nią wykałaczkę. Powód zaskoczył całą rodzinę, teraz robią tak samo
Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy