Ostatnio nie jadam ogórkowej i pomidorowej. Zupa z tego warzywa bije je na głowę
Moimi ulubionymi zupami była ogórkowa i pomidorowa. Jednak odkąd wypróbowałam przepis na pyszną zupę z tego sezonowego warzywa, nie robię już żadnej innej. Polecam doskonały przepis na zupę z warzywa, które jest jednym ze smaków lata. Wiecie, o jakie warzywo chodzi?
Cukinia, czyli smak lata
Cukinia kojarzy nam się z latem i pysznym smakiem. Warto pamiętać, że sezon na cukinie wciąż trwa. Sięgnijmy, więc po to warzywo, bo oprócz tego, że świetnie smakuje, to jest wyjątkowo zdrowe . Jedzenie cukinii doskonale wpływa na nasz układ trawienny i dostarcza nam niezłej porcji błonnika.
Odkąd dostałam przepis na zupę z cukinii, to często ją gotuje. Jest smaczna, zdrowa i pożywna. Można ją łatwo przygotować . Polecam doskonały przepis na zupę z cukinii. Jest pełna też innych warzyw.
Jak zrobić zupę z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 bataty
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ostra papryka
- olej słonecznikowy
- 1 pietruszka
- 200 ml śmietany 10%
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy też do garnka z cebulą . Bataty kroimy w średnią kostkę i też dorzucamy do garnka. Mieszamy i przystępujemy do krojenia cukinii.
Dodajemy ją do garnka z warzywami. Wrzucamy drobno pokrojoną ostrą paprykę, mieszamy i dolewamy wodę. Gotujemy 20 minut. Siekamy natkę pietruszki. Gdy warzywa będą miękkie to wszystko blendujemy.
Śmietana, czyli podkreśl smak zupy cukiniowej
Po zmiksowaniu zupy dolewamy do garnka śmietanę. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki. Zupa z cukinii jest już gotowa do podania.
Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Sprzyja też odchudzaniu. Można ją jeść samą lub z dodatkiem pieczywa lub grzanek. Przygotowuję ją często, bo smakuje mi nawet bardziej od ogórkowej i pomidorowej, które bardzo lubię. Pisaliśmy o kopytkach z cukinii. Radziliśmy, jak zrobić cukinię po meksykańsku.
Źródło: YouTube/@zdroweprzepisy8