Szwagierka dała mi przepis na cukinię po meksykańsku. Jest tak dobra, że nastawię kilka porcji
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Znakomita cukinia po meksykańsku
Nadmiar cukinii warto wykorzystać do zrobienia pysznych przetworów na zimę. Szwagierka poczęstowała mnie ostatnio pysznym warzywem w stylu meksykańskim. Tak mi się spodobało, że już niebawem przygotuję sobie solidną porcję.
Składniki:
- 2 kg średnich cukinii
- 2 większe pomidory np. malinowe
- 1 główka czosnku
- 250 g cukru
- 180 ml octu spirytusowego 10%
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 10 g soli
Niewiele trzeba, by zrobić smaczną cukinię w pikantnej marynacie. Mając przygotowane składniki, można zabrać się za wykonanie. Pełną instrukcję zamieszczamy w dalszej części artykułu.
Okrzyknięto go najzdrowszym napojem świata. 3 składniki i zrobisz go w domuJak zrobić cukinię po meksykańsku? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od umycia cukinii i przekrojenia jej wzdłuż. Usuwam gniazda nasienne i tnę w słupki. Wrzucam do miski. Dodaję pozbawiony łupiny i pokrojony w plastry czosnek.
Warzywa łączę z solą oraz paprykami w proszku. Pozostawiam na 2 godziny. Pozbawione skórki pomidory blenduję i umieszczam w garnku wraz z cukrem i octem. Zagotowuję.
Cukinię przenoszę do czystych słoików wraz z niewielką ilością uwolnionych soków. Do każdego z naczyń wlewam po łyżce oleju. Dopełniam ciepłą marynatą z garnka i zakręcam. Pasteryzuję na mokro przez 10 minut.
Do czego pasuje cukinia po meksykańsku?
Warzywo dobrze sprawdza się jako chrupiący dodatek do kanapek czy sałatek. Nie raz na pewno podam go też do obiadu np. sosem w stylu bolońskim i makaronem spaghetti. Będzie pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z cukinią w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić z niej znakomity dżem z dodatkiem cytryn. Być może skusi was też równie pyszna co meksykański rarytas cukinia w zalewie curry.