Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.09.2023 19:40

Nie miałam już pomysłu, co zrobić z cukinią. Babcia podsunęła mi najlepszy sposób, smak rozkłada na łopatki

ciasto z cukinii
YouTube/Uwaga Gotuję

Cukinia jest jednym z pysznych smaków lata. Przygotowywałam ją w wakacje bardzo często. W końcu nie miałam już pomysłu, co zrobić z tym sezonowym warzywem. Wtedy z pomocą przyszła babcia. Dostałam rewelacyjny przepis na cukinię.

Jak wykorzystać w kuchni cukinię?

Cukinia ma szerokie zastosowanie w naszej kuchni. To delikatne warzywo świetnie nadaje się do robienie placków, zapiekanek, czy sałatek. Cukinię można też grillować i robić z niej kotlety. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Jedzenie cukinii wspiera nasz układ trawienny i dostarcza niezłej porcji błonnika. Jednak tak często przyrządzałam cukinię, że w końcu zabrakło mi pomysłu, co z nią dalej robić. Babcia poleciła mi przepis na pyszne kopytka. To był kulinarny strzał w 10!

cukinia
Canva/Liukov
Gessler wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu pierogów. Ten farsz wychodzi nam najgorzej

Jak zrobić kopytka z cukinii?

Składniki:

  • cukinia
  • mąką
  • twaróg
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy

Cukinię kroimy i miksujemy ze świeżą bazylią. Dodajemy oliwę z oliwek i jeszcze miksujemy. Dodajemy twaróg i mąkę. Konsystencja ciasta powinna być twarda i zwarta. 

Następnie z ciasta formujemy wałeczki i je kroimy. Gotujemy w dużym garnku w wodzie z solą. Możemy wlać odrobinę oliwy z oliwek. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Czas liczymy od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Kopytka z cukinii, czyli pyszny obiad

Warto dodać, że cukinii nie obieramy, ale możemy usunąć gniazda nasienne. Kopytka smakują doskonale z pesto i startym parmezanem. Pasuje do nich też sos pomidorowy lub czosnkowy. Kopytka z cukinii będą też wyśmienite z mięsem w sosie i surówkami.

To danie przygotujemy w 30 minut. Będzie jeszcze lepiej smakować po odgrzaniu następnego dnia. Kopytka z cukinii są smaczne i bardzo chrupiące. To doskonały pomysł na obiad. Pisaliśmy o cukinii w zalewie.  Podawaliśmy też przepis na cukinię po indyjsku. 

cukinia
Canva/MSPhotographic

Źródło: beszamel.se.pl