Ostatnio zamiast udek kurczaka upiekłam inne mięso. Mąż tak w nim zasmakował, że zjadł aż 2 dokładki
Często na obiad przyrządzałam udka z kurczaka. Jednak teraz wybieram inne mięso, które jest dużo smaczniejsze i zdrowsze od kurczaka. Mężowi tak smakuje ten obiad, że nie potrafi sobie odmówić dokładek. Polecam przepis na obiad z gęsiną.
Podaj udka z gęsi na obiad
Najczęściej z drobiu wybierałam kurczaka. Piekłam go w całości lub przyrządzałam smakowite udka z kurczaka. Taki obiad często gościł na moim stole. Jednak raz spróbował zrobić gęsinę.
To mięso, które jest pełne wartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych . Te obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają pracę mózgu. Na obiad przyrządziłam udka z gęsi, które teraz uwielbia moja rodzina. Polecam przepis na smaczne udka z gęsi.
Jak zrobić udka z gęsi?
Składniki:
- 4 gęsie udka
- 6 ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Ziemniaków nie obieramy, ale kroimy na mniejsze części. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego . Rozgniatamy ząbki czosnku i dorzucamy do naczynia. Ziemniaki doprawiamy solą.
Do oddzielnej miski wkładamy udka z gęsi. Przyprawiamy pietruszką, lubczykiem i majerankiem. Solimy i nacieramy przyprawami. Tak przygotowane udka warto odstawić na noc, ale można je też piec od razu.
Smaczna gęsina na rodzinny obiad
Tak przyrządzone udka z gęsi kładziemy skórą do dołu na ziemniakach w naczyniu. Naczynie przykrywamy, piekarnik nastawiamy na 160 stopni i danie pieczemy 4 godziny . Pół godziny przed końcem pieczenie zdejmujemy przykrycie z naczynia i udka przewracamy na drugą stronę.
Danie jest gotowe do podania. Gęsie udka są mięciutkie i soczyste. Rozpływają się w ustach i smakują nawet największym niejadkom . Polecam ten przepis na znakomity rodzinny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić idealną gęsinę. Podawaliśmy przepis z gęsi od Magdy Gessler.