Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę wątróbkę mogłabym jeść codziennie. Jeden składnik cudownie podkręca smak, koniecznie wypróbuj
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.10.2023 16:33

Tę wątróbkę mogłabym jeść codziennie. Jeden składnik cudownie podkręca smak, koniecznie wypróbuj

wątróbka
YouTube/@SZALONARODZINA

Czy są tu smakosze wątróbki? Specjalnie dla was mam doskonały przepis na przyrządzenie wątróbki. W takim wydaniu mogłabym ją jeść codziennie. Zróbcie ją tak jak ja i cieszcie się tym znakomitym przysmakiem.

Jesienny pomysł na wątróbkę

Wątróbkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Smakosze wątróbki doceniają jej smak i zwykle przyrządzają ją z jabłkiem. Też tak kiedyś robiłam. Jednak to się zmieniło, bo odkryłam zupełnie inny sposób na wątróbkę. 

Teraz przyrządzam wątróbkę ze śliwkami. Ten dodatek fantastycznie podkręca smak mięsa. Wątróbka jest też soczysta jak nigdy dotąd. Śliwki są znakomitym jesiennym dodatkiem do wątróbki. Smak tego dania jest obłędny. Polecam przepis na smaczną wątróbkę ze śliwkami. 

wątróbka
Canva/bdspnimage
Niebieski grzyb pojawił się w Polskich lasach. Każdy, kto go znajdzie jest ogromnym szczęściarzem

Jak zrobić wątróbkę ze śliwkami?

Składniki:

  • 500 g wątróbki
  • 3 cebule
  • ½ kostki masła
  • 5 śliwek
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy i podsmażamy. Wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. Na cebulę układamy całe kawałki wątróbki. Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki. 

Śliwki układamy na wątróbce i na nią kładziemy kawałki masła. Wszystko doprawiamy pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy naczynie. Pieczemy około 30 minut.

Wątróbka ze śliwkami na jesienny obiad

Po upieczeniu śliwki puszczają sok i sprawiają, że wątróbka jest niezwykle smaczna i soczysta. Rewelacyjnie smakują z cebulą, a smaki się przenikają. Wątróbkę ze śliwkami możemy podawać z ziemniakami lub z pieczywem. To sposób na smaczny i aromatyczny jesienny obiad.

To danie przyrządzimy w prosty sposób i nie zajmie nam to dużo czasu. Wątróbka zapiekana ze śliwkami ma znakomity smak i według mnie jest dużo lepsza niż przyrządzana z jabłkami. Polecam ten smaczny patent na wątróbkę. Pisaliśmy o sposobie na strzelającą wątróbkę. Podawaliśmy też przepis na wątróbkę od Karola Okrasy. 

wątróbka
Canva/manyakotic