Ostatnio zrobiłam kapuśniak zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem jest jeszcze lepszy i bardziej sycący
Kapuśniak doczekał się już specjalnego miejsca w kuchni polskiej. Ma wyjątkowy smak, syci i świetnie rozgrzewa. Ostatnio ugotowałam kapuśniak inaczej niż zwykle i był to strzał w dziesiątkę. Dodatek, którego użyłam, pasuje idealnie do kapuśniaku i doskonale syci.
Kapuśniak, czyli ulubiona zupa
Kapuśniak jest zupą, którą lubi wiele osób. Smak kiszonej kapusty, mięsa lub kiełbasy potrafi śnić się po nocach . Ta zupa jest świetną propozycją ja jesień i zimę. Rozgrzewa i syci, a to cenimy najbardziej podczas tych pór roku.
Ostatnio do kapuśniaku dodałam ryż i był to bardzo dobry wybór. Kapuśniak z ryżem to dopiero zupa, że palce lizać. Polecam ten przepis na kapuśniak, który przygotujecie szybko. Z ryżem ta zupa syci o wiele bardziej niż tradycyjna wersja.
Ja ugotować kapuśniak z ryżem?
Składniki:
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- seler naciowy
- 100 g ryżu
- 3 ziemniaki
- 1 ½ litra wody
- 200 g kiełbasy
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- sól
- oregano
- pieprz
- papryka wędzona (opcjonalnie)
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w garnku. Kroimy drobno marchewkę, pietruszkę i selera naciowego . Dorzucamy do garnka i dusimy 5 minut. Ryż płuczemy a ziemniaki kroimy w średnią kostkę.
Dorzucamy je do garnka, dolewamy wodę, dodajemy ryż i gotujemy 10 minut. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i kapustę kiszoną . Siekamy czosnek i dokładamy na patelnię. Wszystko smażymy około 7 minut.
Kapuśniak z ryżem, czyli syty posiłek
Składniki na patelni doprawiamy, mieszamy i dodajemy do garnka. Kapuśniak gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy już zupę podawać . Dzięki dodaniu ryżu jest to posiłek sycący i idealny na jesienny obiad.
Dzięki temu przepisowi kapuśniak szybko przygotujesz. Ta zupa jest tak smaczna, że rodzina prosi o dokładkę . Zawsze gotuję więcej tej smacznej zupy, bo cieszy się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o kapuśniaku rodem z Kujaw. Podawaliśmy też przepis na kapuśniak na żeberkach.