Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez mąki i mleka, te naleśniki zrobisz z 2 składników. Zawsze wychodzą mięciutkie i elastyczne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.10.2023 08:22

Bez mąki i mleka, te naleśniki zrobisz z 2 składników. Zawsze wychodzą mięciutkie i elastyczne

naleśniki
YouTube/@TlusteGary

Naleśniki są świetnym pomysłem na śniadanie i na obiad. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Jak zrobić najprostsze naleśniki na świecie? Trzeba użyć tylko 2 składników. Naleśniki wyjdą mięciutkie i elastyczne. Co ciekawe nie zawierają mąki ani mleka. 

Naleśniki, czyli uwielbiane danie

Naleśniki dają nam wiele kulinarnych możliwości. Możemy przyrządzić je na słodko i na słono. Z dodatkiem owoców, mięsa, sosów i ryby. Wiele składników pasuje do tego lubianego dania. Naleśniki możemy też przyrządzić właściwie na każdy posiłek. 

Smakują na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. To uniwersalne danie, które można szybko zrobić. Polecamy bardzo proste naleśniki bez mąki i mleka. Zrobicie je tylko z 2 składników i wyjdą naprawdę pyszne. 

naleśniki
YouTube/@TlusteGary
Mieszam jajka z dodatkami i zalewam nimi chleb. Po chwili stawiam na stole przepyszne śniadanie

Jak zrobić naleśniki bez mąki i mleka?

Do przygotowania tych niecodziennych naleśników będą potrzebne wyłącznie jajka i żelatyna lub jej zamiennik. W tym przypadku dobrze sprawdzi się agar. Oczywiście nie można zapomnieć o odpowiednich proporcjach. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 20 g żelatyny lub agar

Do miski wbijamy jajka, dodajemy białka i dosypujemy żelatynę lub agar. Wszystkie składniki miksujemy. Powinna powstać masa bez grudek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

Powinny mieć one z dwóch stron złoty kolor. Smażymy bez tłuszczu. Gdy brzegi naleśników będą odstawać, to już możemy je zdejmować z patelni.

Naleśniki bez maki i mleka, czyli szybki posiłek

Dzięki dodaniu białek do naleśników nie mają ona tak bardzo jajecznego posmaku. Dodajemy do nich żelatynę lub agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego. Im większe jajka dodajemy, tym więcej powinniśmy użyć żelatyny lub zamiennika.

Te proste naleśniki z 2 składników wychodzą miękkie i elastyczne. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Z łatwością zrobicie ja nawet na śniadanie. Można je jeść z ulubionymi dodatkami, na słono lub na słodko. Pisaliśmy o znakomitych naleśnikach z piekarnika. Polecaliśmy też przepis Magdy Gessler na naleśniki. 

naleśniki
Canva/RitaE