Ostatnio zrobiłam placki ziemniaczane zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem smakują 100 razy lepiej
Placki ziemniaczane mają wielu wiernych zwolenników. Jednak ta wersja wprost urzeka smakiem. Wszystko przez popularny składnik, który został dodany do tego dania. Dzięki niemu placki ziemniaczane są jeszcze smaczniejsze.
Dodaj kiełbasę do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane zachwycają chrupkością i złocistym kolorem. Jadamy je bez dodatków, ale też z mięsem czy sosami. Pasują do nich grzyby, a niektórzy smakosze jedzą je nawet na słodko. Jeśli lubisz placki ziemniaczane, to polecam ten oryginalny przepis.
Do dania musisz dodać startą kiełbasę, która doskonale pasuje do placków ziemniaczanych. Potrawa staje się jeszcze bardziej syta i smaczna. Warta jest wypróbowania w kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Przepisy kulinarne dla każdego. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić placki ziemniaczane ze startą kiełbasą?
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego
- 3 kiełbaski
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach. Zalej je zimną wodą i odstaw na 10 minut. W tym czasie zetrzyj ser i kiełbaski. Dodaj do nich jogurt naturalny i wymieszaj. Teraz posiekaj cebulę i czosnek.
Ziemniaki odciśnij z wody i dodaj do nich posiekane warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko i dosyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj . Placki smaż na rozgrzanym oleju. Nałóż nadzienie z sera i kiełbasy. Połóż drugą warstwę masy ziemniaczanej. Smaż pod przykryciem około 7 minut z każdej strony.
Placki ziemniaczane, które smakują i sycą
Tak przyrządzone placki ziemniaczane są niezwykle smaczne i pożywne. Grube, puszyste i z dużą zawartością sera i kiełbasy po prostu urzekają każdego smakosza. Będą doskonałe na rodzinny obiad i szybko znikną z talerzy.
Wszystko dlatego, że mają wyrazisty smak i są bardzo kremowe i puszyste. Placki można posypać koperkiem lub natką pietruszki. Gwarantuję, że zachwycą smakiem wszystkich domowników. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać w kuchni kapustę chińską. Podawaliśmy też przepis na proziaki z Podkarpacia.