Przepis na ten placek pokazała mi babcia. Robię go w piekarniku, wewnątrz kryje się słodki dodatek
Koniecznie zrób placek babci z tego przepisu. Robi się w mniej niż pół godziny, a smak zaskakuje. Wszystko za sprawą jednego i zdrowego składnika. Przysmak idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Najlepszy placek babci
Ostatnia wizyta u babci znowu okazała się kulinarnym zaskoczeniem i prawdziwą ucztą. Kiedy na stole pojawił się placek, który możesz zrobić z przepisu poniżej, zamarłem. Wyglądał idealnie i bardzo smacznie. Pomimo że byłem już najedzony pysznym obiadem, nie mogłem się oprzeć.
Po spróbowaniu placek okazał się jeszcze lepszy w smaku, niż wyglądał. Od razu poprosiłem o przepis. Babcia skrupulatnie zapisała instrukcję na kartce i wręczyła mi z porcją placka do domu. Na drugi dzień kupiłem potrzebne produkty i zrobiłem go sam. Ty też musisz go upiec, bo jest przepyszny.
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domuNajważniejszy jest jeden dodatek
Do przygotowania tego placka nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Znajdziesz je na liście poniżej. Jeden z nich jest najważniejszy i są nim gruszki. To ten składnik sprawia, że placek babci smakuje wybornie. Dzięki niemu deser jest słodki i soczysty. Podobny przepis znajdziesz na kanale SmakowiteDania, skąd pochodzą zdjęcia umaszczone w tym artykule.
Składniki:
- 500 g gruszek
- 2 jajka
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 20 g proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 10 mielonego imbiru
- 20 g budyniu śmietankowego w proszku
- cukier puder
Przepis na placek
Zacznij od włożenia ciepłego masła do miski. Wsyp cukier i za pomocą miksera utrzyj. Wbij dwa jajka i wymieszaj składniki. Gdy się połączą, wlej śmietanę i wymieszaj.
Do masy wsyp mąkę, budyń w proszku i mielony imbir. Mieszaj składniki do momentu osiągnięcia gęstej i gładkiej konsystencji.
Gruszki obierz ze skórki. Następnie pokrój w małą kostkę i wsyp do miski z ciastem. Całość dokładnie wymieszaj, aby gruszka całkowicie zatopiła się w masie. Ciasto przełóż do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem oraz obsypanej mąką. Rozłóż równomiernie.
Placek piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Przestudzony posyp cukrem pudrem i gotowe. Wystarczy, że pokroisz na kawałki i poczęstujesz gości. Będzie im smakowało. Sprawdź, co się zmieni na etykiecie twojego ulubionego miodu oraz dowiedz się, jak zrobić podkarpacki przysmak.