Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.02.2024 19:11

Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację

prosiaki
YouTube/@Szefowa Kuchni

Koniecznie zrób ten podkarpacki przysmak. Specjalnie dla ciebie mam tradycyjny przepis na okrągłe chlebki, które zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Mnie smakują tak bardzo, że mógłbym jeść je codziennie. 

Prosto z Podkarpacia na twój stół

Proziaki to okrągłe chlebki, które są regionalnym produktem na Podkarpaciu. Ich historia ma ponad 150 lat. Początkowo przepis przekazywano sobie z ust do ust. Ciekawostką jest również sama nazwa, która pochodzi od sody oczyszczonej, na którą w tym regionie mówiono proza. To właśnie dzięki niej zawdzięczamy tę intrygującą nazwę. 

Te małe okrągłe chlebki smakują naprawdę dobrze. Udało mi się przywieźć przepis prosto z miejsca ich pochodzenia. Ja robię, je przynajmniej raz w tygodniu i jem zamiast chleba. Zdradzę ci, jak je zrobić w dalszej części artykułu. 

mieszanie ciasta.jpg
YouTube/@Szefowa Kuchni
Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc

Co będzie ci potrzebne?

Proziaki robi się z kilku łatwo dostępnych składników. Nie są drogie, dzięki czemu bułeczki są tanie i dostępne dla każdego. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki do stworzenia tego pysznego regionalnego pieczywa. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szefowa Kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml maślanki
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • sól

 

Przepis na prosiaki

Zacznij od przesiania mąki do miski. Wsyp sodę oczyszczoną, cukier oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj. Wbij jajko i wlej maślankę. 

Całość dokładnie wymieszaj. Następnie zagnieć na jednolitą i gładką masę ciasta. Gotowe rozwałkuj na placek o grubości 1 centymetra

Za pomocą szklanki wytnij okrągłe placuszki. Smaż je na suchej patelni do momentu wyrośnięcia i zarumienienia. Tradycyjnie je się z masłem i szklanką mleka. Świetnie komponują się także z zupami. 

wycianie proziaków.jpg
YouTube/@Szefowa Kuchni