Smakosze.pl Przepisy Oto najlepsze śniadanie na kaca. Ekspresowo stawia na nogi i smakuje jak z restauracji
Canva

Oto najlepsze śniadanie na kaca. Ekspresowo stawia na nogi i smakuje jak z restauracji

31 grudnia 2023

Przed nami Sylwester, a wraz z nim szampan. Ważne, by nie przesadzić z alkoholem i w Nowy Rok wstać pełnym energii. Jednak, gdy nam jej zabraknie, to warto zjeść śniadanie, które błyskawicznie postawi nas na nogi. Oprócz tego ma smaku co niemiara.

Nie przesadź z alkoholem w Sylwestra

Już za kilka godzin rok 2023 przejdzie do historii. Wejdziemy w 2024 rok. Ważne, by zrobić to bez uporczywego bólu głowy, nudności, czyli po prostu bez kaca. Jak to zrobić? Po szampana sięgać rozsądnie i nie mieszać trunków. Wszystko jest dla ludzi, ale ważne, by zachować też umiar.

Jeśli jednak to się nie uda, to sił rano doda nam śniadanie pełne smaku i wartości odżywczych. Szakszuka jest doskonałą propozycją na poranny posiłek po każdej imprezie . To śniadanie postawi nas na nogi, nasyci i doda tak potrzebnych sił. Smakuje jak z najlepszej restauracji, ale zrobimy je w prosty sposób.

szakszuka
Canva/kornyeyeva
Żółtko numer 1, 2 czy 3 jest zdrowsze? Mało kto zna dobrą odpowiedź

Jak zrobić szakszukę?

Składniki:

  • 500 g świeżych pomidorów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz cayenne
  • gałka muszkatołowa
  • kumin
  • sól
  • pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie szakszuki zaczynamy od nacięcia pomidorów na krzyż i zalania ich wrzątkiem. Po chwili zalewamy je zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Cebule siekamy i podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Odsączamy pomidory z soku i dodajemy do cebuli, chwilę podsmażamy i dosypujemy przyprawy. W sosie robimy 3 wgłębienia i wbijamy w nie jajka . Patelnie przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut. Szakszukę podajemy posypaną natką pietruszki. Będzie smakowała ze świeżym pieczywem.

Szakszuka, czyli smaczny bałagan na talerzu

Szakszuka wywodzi się z Bliskiego Wschodu i dosłownie oznacza “wielki bałagan”. To określenie zrozumie osoba, która przesadziła z alkoholem w Sylwestra . Jednak to danie doda nam tak potrzebnych sił po szampańskiej zabawie. Szakszuka jest bombą witaminową.

Dostarczy nam potasu, sodu, magnezu i wapnia. Wystarczy kilka kęsów i poczujemy się o niebo lepiej. Ten smak jest doskonały . Zróbcie szakszukę w swojej kuchni i cieszcie się tą pyszną potrawą. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rwany chlebek ziołowy. Radziliśmy, jak uratować zimne nóżki.

szakszuka
Canva/MychkoAlezander

Źródło: kuchniadladoroslych.pl

Sałatka gyros jest obowiązkowym punktem Sylwestra. Dzięki tej wskazówce wyjdzie jeszcze lepsza
Zanurz pieczarki w serowym cieście i wrzuć na patelnię. To danie będzie hitem każdej imprezy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy