Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rwany chlebek ziołowy jest hitem każdej imprezy. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.12.2023 11:48

Rwany chlebek ziołowy jest hitem każdej imprezy. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis

Chlebek czosnkowy
youtube.com/@WMojejPysznejKuchni

Dzięki temu prostemu przepisowi niepozorny chlebek zmieni się w cichego bohatera imprezowego stołu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo efektowny, tak że z pewnością zaskoczy gości.

Rwany chlebek czosnkowy

Miękkie i puszyste, dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe to zaczyn udanej imprezy sylwestrowej. Możemy je zaserwować z dowolną kombinacją dodatków – czy to dipów, czy sałatek, czy wreszcie talerza serów i wędlin, i w każdej z tych okoliczności poradzi sobie doskonale.

Jednak aby dodać tej kompozycji jeszcze odrobiny smaku, możemy przygotować chlebek w specjalny sposób, by łatwo go było rwać i porcjować. Jak się wkrótce przekonacie, nie jest to wiele trudniejsze niż klasyczny wypiek, a efekty są spektakularne.

siekanie ziół
youtube.com/@WMojejPysznejKuchni
Zimne nóżki wyszły zbyt mętne? Nie panikuj, uratuje je ten trick

Rwany chlebek ziołowy jest prawdziwym hitem

Aby chlebek czosnkowo-ziołowy zasłużył na swoją nazwę, potrzebuje też ziół. Świetną kombinacją jest czosnek z pietruszką lub rozmarynem. Na kanale W Mojej Pysznej Kuchni, gdzie możemy znaleźć podobny przepis (i skąd pochodzą ilustracje w tym przepisie), proponowana jest też np. koperek i bazylia. Wybierając, możemy kierować się własnym smakiem.

Składniki

  • 550-600 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • ½ kostki masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, cukier

Rwany chlebek czosnkowy – przygotowanie

Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, jednego jajka i mleka, dodając ok. pół szklanki ciepłej wody, 60 ml oliwy, łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Ciasto powinno mieć kosystencję podobną jak to na pizzę. Przykrywamy je folią i odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe. Mieszamy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub 4-5 łyżeczkami suszonego i posiekane zioła. Dodajemy sól do smaku.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok. 5-6 mm. Rozwałkowane, smarujemy hojnie masłem czosnkowym i kroimy na paski o szerokości odpowiadającej wysokości formy, w której będziemy je piec.

Każdy pasek osobno zwijamy w rulonik i układamy w pionie, ciasno, jeden obok drugiego, w okrągłej tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Tak ułożone, smarujemy od góry pędzelkiem rozbełtanym drugim jajkiem.

Wstawiamy chlebek do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy, aż się przyrumieni. Powinno to zająć 30-40 minut. Cały dom będzie pachniał pysznym chlebkiem już znacznie wcześniej, co z pewnością zaostrzy apetyt.

Wypróbuj też przepis na domowy chlebek ryżowy i chlebek bananowy.

Chlebek czosnkowy przed pieczeniem
youtube.com/@WMojejPysznejKuchni