Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zimne nóżki wyszły zbyt mętne? Nie panikuj, uratuje je ten trick
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.12.2023 11:37

Zimne nóżki wyszły zbyt mętne? Nie panikuj, uratuje je ten trick

zimne nóżki
Canva/peredniankina

Zimne nóżki od lat cieszą się dużym powodzeniem wśród smakoszy. Jednak jeden błąd podczas ich przyrządzania sprawia, że galareta wychodzi mętna. Podpowiadamy, w jaki sposób ją uratować. 

Polacy kochają zimne nóżki

Zimne nóżki od lat goszczą na stołach Polaków. Lubimy jeść je na co dzień i od święta. Smakują podczas przyjęć okolicznościowych, a z dodatkiem octu, nie mają sobie równych. Zimne nóżki są proste w przygotowaniu, jednak zdarza się, że galareta nie wygląda tak, jak powinna.

Wychodzi mętna i nie prezentuje się apetycznie. Co możemy z tym kulinarnym fantem zrobić? Bez obaw, bo jest ratunek. Tylko jeden błąd sprawia, że galareta nie wygląda odpowiednio, ale podpowiadamy, w jaki sposób przywrócić jej apetyczny wygląd. To całkiem proste. 

zimne nóżki
Canva/peredniankina
Cena Sylwestra u Gessler, Egurroli i Szyca powala. Ale co zawiera? Wiemy, kto ugości najlepiej

Sposoby na idealny galart

Zimne nóżki czy też galart jest bardzo popularny w Wielkopolsce. Jada się go z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Jednak w innych regionach Polski zimne nóżki też mają swoich wiernych zwolenników. O znakomitym smaku i wyglądzie galarety decydują niuanse. Warto wiedzieć, jak przyrządzić zimne nóżki, by zachwycały nie tylko smakiem, ale by znakomicie prezentowały się na stole.

Nóżki wieprzowe powinny się moczyć co najmniej kilka godzin. Potem mięso musi się gotować z przyprawami i warzywami przez minimum 2 i pół godziny. Potrzebny jest mały ogień i uchylone pokrywka. Gotową galaretę trzeba trochę przestudzić przed przecedzeniem, potem połączyć z mięsem i schować do lodówki. Zdarza się, że galareta wychodzi mętna. Co jest tego przyczyną?

Jak uratować mętną galaretę?

Jeśli wywar stał się mętny, to prawdopodobnie włożyliście mięso do wrzącej, a nie zimnej wody. Jeśli zależy nam, by przywrócić galarecie klarowność, musimy umieścić w wywarze ubite białko i 2 łyżki octu. Wszystko musimy dokładnie wymieszać i zagotować. Po kilku minutach wywar przecedzamy.

Najlepiej użyć do tego sitka wyłożonego warstwami gazy. Dzięki temu nasza galareta jest klarowna i wygląda bardzo apetycznie. Przecież na tym nam zależy. Dlatego, jeśli doszło do takiej kulinarnej wpadki, wypróbujmy ten patent na uratowanie zimnych nóżek. Pisaliśmy o tym, jak zrobić leniwe, by były niezwykle mięciutkie. Radziliśmy, jak zrobić wyśmienity deser z wafelków. 

zimne nóżki
Canva/Lesyy

Źródło: gotujmy.pl