Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zanurz pieczarki w serowym cieście i wrzuć na patelnię. To danie będzie hitem każdej imprezy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.12.2023 12:42

Zanurz pieczarki w serowym cieście i wrzuć na patelnię. To danie będzie hitem każdej imprezy

smażone pieczarki
Canva/mykola lunov

Te szybkie pieczarki serwowane jako przekąski samodzielnie lub z ulubionym dipem z pewnością będą hitem sylwestrowego stołu. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie powinno zająć dosłownie kilkanaście minut.

Smażone pieczarki w serowej panierce

Na wielu stołach imprezowych, w tym sylwestrowych, królują mięsne przekąski, kabanosy i smalec do smarowania chleba. Warto jednak pamiętać o wegetariańskich opcjach, które nakarmią też osoby nie lubiące mięsa. Dołożą one także do naszych jadłospisów nieco odżywczej równowagi.

Pomogą ją zapewnić pieczarki – ale tym razem w zupełnie niecodziennym wydaniu. Pieczarki są codziennością w naszej kuchni, jednak rzadko widujemy je, kiedy grają pierwsze skrzypce w jakimś daniu. A tym razem tak właśnie jest.

surowe pieczarki

Rwany chlebek ziołowy jest hitem każdej imprezy. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis

Pieczarki – przekąska na sylwestra

Najlepsze chrupiące i złociste pieczarki będą zdjęte prosto z patelni. Jednak nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie, kiedy właśnie przychodzą goście i chcemy ich podjąć gotową przekąską, a nie zapachami z kuchni. Dlatego pieczarki te można przygotować z wyprzedzzeniem i serwować chłodne lub podgrzać w mikrofalówce.

Składniki

  • ½ kg małych pieczarek
  • 3-4 jajka
  • 5 dkg sera żółtego
  • 5 dkg mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, wybrane przyprawy

Smażenie pieczarek na głębokim tłuszczu

Pieczarkom odejmujemy nóżki, kapelusze dokładnie myjemy i odstawiamy do obsuszenia.

Przygotowujemy masę serową: ubijając białko, dodajemy mąkę i przyprawy. Dodajemy ser starty na grubych okach i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. 

Kapelusze pieczarek obtaczamy w cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy je w dużej ilości oleju o wysokim punkcie dymienia (albo we frytownicy). Po usmażeniu podajemy natychmiast albo serwujemy wystudzone lub podgrzane w mikrofalówce.

Innym nietypowym przepisem na pieczarki podzielił się Tomasz Strzelczyk. Sprawdź też poradnik, jak dobrze opłukać pieczarki.

panierowane pieczarki z sosem