Pączki Strzelczyka to ideał. „Długo zachowają świeżość i zawsze wychodzą”
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni ludzie w całej Polsce będą się cieszyć smakiem różnych słodkości. Pączki i faworki to przysmaki, które z pewnością będą tego dnia odgrywały główne role. Dlatego trzeba wiedzieć, jak je odpowiednio przygotować. Swój własny przepis na pączki zaproponował Tomasz Strzelczyk.
Pączki przysmakiem w czasie Tłustego Czwartku
Tłusty Czwartek to czas, w którym wszystkie diety idą na bok , a my możemy zajadać się pysznymi smakołykami. W tym roku wypada dość późno, bo dopiero 27 lutego , ale jak zawsze, warto czekać. Pączki i faworki to słodkości, które są najbardziej pożądane tego dnia. Możemy je kupić w cukierni lub przygotować samodzielnie w domu.

Tomasz Strzelczyk to uczestnik 4. edycji „MasterChef Polska” . Od dłuższego czasu a powodzeniem prowadzi kanał na YouTube o nazwie „Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA”, na którym dzieli się przepisami ze swoimi fanami. Wśród wielu publikacji możemy znaleźć między innymi przepis na pączki, które długo zachowają świeżość . Koniecznie musicie go wypróbować.
Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka
Szukacie przepisu na pyszne domowe pączki, które na długo zachowają świeżość? Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą i zaproponował swój własny pomysł na te smakołyki . Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 70 g masła
- 300 g ziemniaków
- 70 ml mleko
- 50 g cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 30 g świeżych drożdży
- cukier puder do posypki
- marmolada
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować przepyszne pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Przygotowanie takich pączków nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych, a efekt smakowy jest wspaniały. Nie trzeba kupować pączków w cukierni .
Do miski wkruszamy świeże drożdże. Dodajemy łyżkę cukru. Podgrzane mleko do temperatury letniej wlewamy do miski . Z naszymi składnikami. Wsypujemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Konsystencja uzyskanej masy powinna przypominać gęstą śmietanę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Po upływie tego czasu w małym garnku roztapiamy masło. Do miski z naszym zaczynem przesiewamy resztę mąki. Dodajemy jedno jajko i cztery żółtka, spirytus oraz ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wsypujemy cukier, a także proszek lub ekstrakt z wanilii. Następnie wyrabiamy ciasto. Po chwili dodajemy do niego roztopione ciasto i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny .
Po tym czasie na stolnicę delikatnie podsypana mąką wykładamy nasze ciasto i delikatnie je zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej 1-1,5 cm . Szklankę oprószamy w mące i wycinamy z ciasta kółeczka. Ponownie przykrywamy pączki i czekamy, aż wyrosną.

Kiedy tak się stanie, to rozgrzewamy olej w garnku lub na głębokiej patelni i smażymy nasze pączki, aż się zarumienią, na złoty kolor z dwóch stron. Następnie przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu usunięcia z nich nadmiaru tłuszczu . W kolejnym kroku nadziewamy je marmoladą lub czym tylko chcemy.
Tak przygotowane pączki posypujemy cukrem pudrem .

Sprawdź przepis na kotlety schabowe od Ewy Wachowicz . Zobacz, jakie są najgorsze pączki .