Pakuję warzywa do rękawa i wkładam do piekarnika. Ten obiad jadam co piątek
Prosty obiad z piekarnika w moim domu pojawia się co tydzień. Co piątek pakuję świeże warzywa do rękawa i przyrządzam w wysokiej temperaturze. Moja rodzina zajada je z wyrazistym sosem. To nasz ulubiony posiłek.
Pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny
Mięso w daniach nie jest konieczne. Od dawna już je ograniczam , a w piątki osobom, które chcą zachować post, proponuję przygotowanie warzywnego dania z wyrazistym sosem. Nie zajmie wam wiele czasu, a smakuje wyśmienicie. Naprawdę warto spróbować.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 1 większa marchewka
- 1 duża cebula
- 1 brokuł
- 2 średnie cukinie
- 4 nieduże bataty
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3-4 średnie ogórki kiszone
- 1-2 ząbki czosnku
- koperek wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista składników jest dość długa, ale wystarczy je tylko połączyć i zapiec, a sos robi się równie szybko. Sprawdźcie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i sami się przekonajcie, jak sprawnie można przygotować obiad dla całej rodziny.
Jak zrobić pyszny obiad z piekarnika? Będzie idealny na piątek
Zaczynam od poszatkowania oczyszczonej kapusty. Wrzucam warzywo do miski i posypuję niewielką ilością soli. Ugniatam przez chwilę, dokładnie rozprowadzając przyprawę. Przenoszę do przygotowanego wcześniej rękawa.
Dodaję obraną i startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. W rzucam też umyte różyczki brokuła, pokrojoną w półtalarki cukinię bez skórki oraz obrane i rozdrobnione w niedużą kostkę bataty. Warzywa doprawiam odrobiną pieprzu, kminkiem i ziołami prowansalskimi.
Worek zamykam i dokładnie mieszam. Przekładam na blachę i wkładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyjmuję po mniej więcej 45 minutach. Rozcinam worek i przenoszę warzywa na talerze.
Jak podać obiad z piekarnika?
Warzywa w tej odsłonie świetnie smakują z sosem z ogórkami. Robię go z jogurtu, posiekanego koperku, czosnku i startych na tarce ogórków kiszonych. Można też użyć surowych ogórków gruntowych. Doprawiam całość solą i pieprzem.
Sos może być wegański, jeśli zamiast klasycznego jogurtu naturalnego wykorzystacie nabiał sojowy. Pasowała będzie też śmietana kokosowa, ale ma dość charakterystyczny smak i nie każdemu się on spodoba.
N a naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszny obiad bez mięsa. Sprawdźcie koniecznie strogonowa w wersji z kotletami sojowymi . Być może skuszą was też wegańskie pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.