Smakosze.pl Przepisy Pâté z kurzych wątróbek: łatwy przepis w kilku krokach
pixabay.com

Pâté z kurzych wątróbek: łatwy przepis w kilku krokach

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Pâté z kurzych wątróbek: francuskie sztuczki z podrobami

Słowo pâté brzmi wykwintnie i tajemniczo, ale oznacza po prostu pasztet. Najlepsze pasztety tradycyjnie robią Francuzi, więc nic dziwnego, że i słowo pâté jest francuskie.

Pâté z kurzych wątróbek to jednak niezwykły pasztet – delikatna, jednorodna mięsna masa smakuje wspaniale i doskonale komponuje się z chlebem, warzywami i przetworami.

Prezentujemy prosty przepis na pâté z kurzych wątróbek!

Pâté z kurzych wątróbek: dla kogo?

Pâté z kurzych wątróbek na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym pasztety i wszystkim fanom oraz użytkownikom kanapek. To pyszna mięsna pasta, lekka, zdrowa, choć doprawiona alkoholem, aromatyczna.

Pâté z kurzych wątróbek: na jaką okazję?

Pâté z kurzych wątróbek to pyszny, lekki dodatek do chleba. Znakomicie zastąpi kupny pasztet do śniadania, lunchu do pracy czy do kolacji. Serwuje się je na zimno i może postać parę dni w lodówce, jest to więc potrawa łatwa w przechowaniu, z której możemy korzystać wygodnie i elastycznie.

Pâté z kurzych wątróbek: ile kalorii?

Pâté z kurzych wątróbek nie jest daniem dietetycznym, ale też nie zawiera zbędnego tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Osoby wrażliwe na punkcie kalorii mogą najwyżej zjeść pasztetu nieco mniej.

Przepis przewiduje też wlanie do masy mięsnej alkoholu, o czym być może trzeba uprzedzić osoby niepijące z przyczyn ideologicznych. Kierowcy mogą jeść pâté z kurzych wątróbek bez obaw.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy