Pâté z kurzych wątróbek: łatwy przepis w kilku krokach
Pâté z kurzych wątróbek: francuskie sztuczki z podrobami
Słowo pâté brzmi wykwintnie i tajemniczo, ale oznacza po prostu pasztet. Najlepsze pasztety tradycyjnie robią Francuzi, więc nic dziwnego, że i słowo pâté jest francuskie.
Pâté z kurzych wątróbek to jednak niezwykły pasztet – delikatna, jednorodna mięsna masa smakuje wspaniale i doskonale komponuje się z chlebem, warzywami i przetworami.
Prezentujemy prosty przepis na pâté z kurzych wątróbek!
Pâté z kurzych wątróbek: dla kogo?
Pâté z kurzych wątróbek na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym pasztety i wszystkim fanom oraz użytkownikom kanapek. To pyszna mięsna pasta, lekka, zdrowa, choć doprawiona alkoholem, aromatyczna.
Pâté z kurzych wątróbek: na jaką okazję?
Pâté z kurzych wątróbek to pyszny, lekki dodatek do chleba. Znakomicie zastąpi kupny pasztet do śniadania, lunchu do pracy czy do kolacji. Serwuje się je na zimno i może postać parę dni w lodówce, jest to więc potrawa łatwa w przechowaniu, z której możemy korzystać wygodnie i elastycznie.
Pâté z kurzych wątróbek: ile kalorii?
Pâté z kurzych wątróbek nie jest daniem dietetycznym, ale też nie zawiera zbędnego tłuszczu i jest bardzo zdrowe. Osoby wrażliwe na punkcie kalorii mogą najwyżej zjeść pasztetu nieco mniej.
Przepis przewiduje też wlanie do masy mięsnej alkoholu, o czym być może trzeba uprzedzić osoby niepijące z przyczyn ideologicznych. Kierowcy mogą jeść pâté z kurzych wątróbek bez obaw.