Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu

Pieczona kapusta z czosnkiem niedźwiedzim. Ekspresowy dodatek do obiadu

Kapusta pieczona
canva/Oksana Shyriaieva

Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent.

Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?

Przepis na kapustę pieczoną z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty

  • 2 czubate łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy ją na dwanaście części. Oliwę z oliwek łączymy z przyprawami.

Smarujemy nią kawałki kapusty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Warzywo pieczemy przez 60 - 70 minut.

Dodatek będzie gotowy, gdy uda nam się bez trudu wbić w nie widelec. Podajemy z ziemniaczanym purée i dowolnie wybranym kotletem.

Wskazówka: jeżeli chcecie, by kapusta była jeszcze bardziej aromatyczna, wzbogaćcie oliwę o lubczyk. Dzięki niemu kapusta będzie lżejsza.

Aromatyczna kapusta pieczona — idealna do obiadu
Aromatyczna kapusta pieczona — idealna do obiadu

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: oryginalnysmak

Zapraszamy na nasz Instagram