Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad
Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Kotlety pieczone zawierają mało kalorii, a dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są niezwykle sycące. Poznaj przepis na pieczone kotlety z kalafiora, czyli smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów.
Kalafior jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach, jest bogaty w witaminy oraz kwasu foliowego, magnezu i potasu. Kalafior to również błonnik, białko, a także silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne, opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie, czy nowotwory.
Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na lekki, ale bogaty w wartości odżywcze i błonnik posiłek dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora są niezwykle sycące i smaczne. Doskonale łączą się z ziemniakami opiekanymi, frytkami i surówką. Przygotuj do nich surówkę z kapusty i ogórka, jest smaczna, lekka i pyszna.
Jeśli szukasz pomysłu na równie lekkie i warzywne kotlety -tu poznasz przepis na delikatne kotleciki z cukinii, doskonałe do obiadu, na lunch i kolację.
Przepis na pieczone kotlety z kalafiora
Składniki na 5 porcji:
500 g kalafiora
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
pół szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
4 łyżki starego sera żółtego
sól, pieprz
Jak przygotować pieczone kotlety z kalafiora?
Kalafior podziel na różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do większej miski. Posiekaj czosnek, koperek, zetrzyj żółty ser. Do kalafiora dodaj kaszę jaglaną, posiekane produkty, wbij jajka i dopraw solą i pierzem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z niej kotlety. Gotowe kotlety ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją góra-dół i piecz 35 minut.