Smakosze.pl
Pieczone kotlety z kalafiora

canva/Mykola Lunov

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

8 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie dla całej rodziny. Kotlety pieczone zawierają mało kalorii, a dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są niezwykle sycące. Poznaj przepis na pieczone kotlety z kalafiora, czyli smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych kotletów.

Kalafior jest warzywem o wielu prozdrowotnych właściwościach, jest bogaty w witaminy oraz kwasu foliowego, magnezu i potasu. Kalafior to również błonnik, białko, a także silne przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne, opóźniają procesy starzenia oraz zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, takich jak nadciśnienie, czy nowotwory.

Pieczone kotlety z kalafiora to pomysł na lekki, ale bogaty w wartości odżywcze i błonnik posiłek dla całej rodziny. Kotlety z kalafiora są niezwykle sycące i smaczne. Doskonale łączą się z ziemniakami opiekanymi, frytkami i surówką. Przygotuj do nich surówkę z kapusty i ogórka, jest smaczna, lekka i pyszna.

Jeśli szukasz pomysłu na równie lekkie i warzywne kotlety -tu poznasz przepis na delikatne kotleciki z cukinii, doskonałe do obiadu, na lunch i kolację.

Przepis na pieczone kotlety z kalafiora

Składniki na 5 porcji:

  • 500 g kalafiora

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • pół szklanki kaszy jaglanej

  • 2 jajka

  • 4 łyżki starego sera żółtego

  • sól, pieprz

Jak przygotować pieczone kotlety z kalafiora?

Kalafior podziel na różyczki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do większej miski. Posiekaj czosnek, koperek, zetrzyj żółty ser. Do kalafiora dodaj kaszę jaglaną, posiekane produkty, wbij jajka i dopraw solą i pierzem.

Pieczony kalafior

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z niej kotlety. Gotowe kotlety ułóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z opcją góra-dół i piecz 35 minut.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >