Pieczone pierogi kebabowe biją na głowę inne przekąski. Hit na karnawał
Pieczone pierogi kebabowe są znakomitym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Farsz z kurczaka, sera, pieczarek i warzyw świetnie komponuje się z lekkim i pełnym smaku ciastem drożdżowym. Przygotowanie rarytasu nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.
Ciepła przekąska w postaci pieczonych pierogów sprawdzi się na każdej imprezie. W naszej recepturze drożdżowe sakiewki wypełnimy sycącym farszem z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Całości dopełni aromatyczny ser żółty, który świetnie spoi wszystkie składniki nadzienia. Będzie pysznie.
Przepis na wyborne pieczone pierogi
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej
-
50 g drożdży piekarniczych
-
250 ml mleka
-
50 g masła
-
2 małe jaja
-
1 łyżeczka cukru
-
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-
250 g pieczarek
-
1 mała cebula
-
1 niewielka papryka czerwona
-
200 g kukurydzy z puszki
-
250 g piersi z kurczaka
-
100 g ulubionego sera żółtego
-
40 g domowego ketchupu
-
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić pieczone pierogi? Zdradzamy prosty przepis na imprezowy hit
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cukier i mleko, a następnie mieszamy ostrożnie i odstawiamy na kwadrans. Masło topimy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę lub blat.
Formujemy kopczyk, w który wbijamy 1 jajo. Wlewamy też rozczyn i letnie masło. Starannie wyrabiamy ciasto i odkładamy je na godzinę do wyrośnięcia, uprzednio przykrywając je ściereczką.
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy ja przyprawą gyros, solą oraz Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do delikatnego zrumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy.
Na ciepłym tłuszczu ze smażenia kurczaka szklimy wyraziste warzywo, a po około 5 minutach wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż nieco się zredukują. Zawartość patelni studzimy. Łączymy ją z kurczakiem, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką, odsączoną kukurydzą i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym serem.
Farszem wypełniamy kółka wycięte przy pomocy szklanki z rozwałkowanego ciasta drożdżowego. Uformowane pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pierogi. Szczególnie polecamy sycące i wyjątkowo smaczne danie z dodatkiem soczewicy . Być może skuszą was też pieczone pierogi z kapustą i grzybami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama