Zachwycające w każdym kęsie pieczone placki ziemniaczane
Pieczone placki ziemniaczane to chrupiąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych placków smażonych na oleju. Pieczone placki są mniej kaloryczne, lekkostrawne, a smakują identycznie. Poznaj przepis na pieczone placki ziemniaczane z chrupiącą skórką.
Lubisz placki ziemniaczane, ale nie jesz ich za często, ponieważ są tłuste i ciężkie? Placki pieczone w piekarniku nie zawierają grama tłuszczu, są idealnie chrupiące i możesz jeść je bez wyrzutów sumienia.
Placki przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych lub odmian mącznych, które zawierają sporą ilość skrobi, dzięki czemu masa na placki jest zwarta i dodasz do niej małą ilość mąki pszennej. Odmiany ziemniaków mącznych, czyli typu B lub C równie dobrze sprawdzą się do przygotowania klusek śląskich i kopytek.
Placki ziemniaczane pieczone doskonale smakują zarówno na słodko z cukrem, jak i wytrawnie, podane z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i szczypiorkiem. Do placków możesz również przygotować sos pieczarkowy lub mięsny sos węgierski. Każda wersja dania jest wyśmienita i błyskawicznie znika z talerzy.
Przepis na pieczone placki ziemniaczane
Składniki na około 13 placków:
300 g ziemniaków
cebula
pół łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko M
pieprz
Jak zrobić pieczone placki ziemniaczane?
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw, aby puściły sok. Cebulę również zetrzyj i przełóż do miski, dodaj odciśnięte z wody ziemniaki, wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj przyprawy. Całą masę dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk Piekarnik nastaw na 200 stopni C. dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wykładaj masę ziemniaczaną, aby placki nie stykały się z sobą. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 40 stopni bez termooobiegu. Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego.