Smakosze.pl Przepisy Pieczone talarki z cukinii
pixabay.com

Pieczone talarki z cukinii

25 marca 2022
Autor tekstu: Agnieszka Woźniak

Pieczone talarki z cukinii. Szybka i prosta przekąska

Pieczone talarki z cukinii to wspaniała propozycja na lekką kolację. Idealnie nadają się także jako dodatek do sycących, mięsnych dań obiadowych. Roztaczają wokół stołu świeży aromat oregano i bazylii. Można przygotować je z piekarniku lub na patelni. Chrupiące, pachnące... po prostu doskonałe!

Cukinia - właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść cukinię?

Właściwości i wartości odżywcze cukinii jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. Dietetycy od dawna zalecają, aby regularnie sięgać po to warzywo. Jest lekkostrawne, ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, zawiera dużo witamin i minerałów. Nie dziwi więc fakt, że cukinia znajduje się w pierwszej 20-stce najchętniej uprawianych w naszym kraju warzyw. Zawiera dużo białka, węglowodanów i błonnika. Posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogata w żelazo, potas i magnez, ma sporą dawkę witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pozytywnie wpływa na trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega zakwaszeniu się organizmu, redukuje stres i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego, dzięki czemu polecana jest kobietom w ciąży.

Cukinia idealna. Jaką cukinię wybrać?

Wybierając się na zakupy warto zwrócić uwagę na wygląd cukinii. Warzywo to ma podłużny kształt i może osiągnąć nawet 40 cm długości. Najsmaczniejsza i najbardziej delikatna w smaku będzie młoda cukinia, 15-20- centymetrowa. Mało osób wie, że oprócz cukinii o ciemnozielonej barwie, istnieją też odmiany żółte lub pasiaste. Przy wyborze warto pamiętać też o zasadzie - im cięższa, tym lepsza.

Przepis na pieczone talarki cukinii. Jak przygotować cukinię w panierce?

Składniki:

  • cukinia

  • ser (najlepiej Parmezan)

  • bułka tarta (może to być bułka tarta pszenna lub bezglutenowa)

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz, zioła (oregano, zioła prowansalskie)

  • świeże liście bazylii.

Przygotowanie:

  • Umytą i dokładnie osuszoną cukinię pokrój w plasterki o grubości około 0,5 centymetra.

  • Plastry cukinii polej delikatnie oliwą.

  • W misce wymieszaj parmezan, bułkę tartą, zioła, sól i pieprz.

  • Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  • Plastry cukinii obtaczaj w panierce, układaj na blasze z papierem.

  • Wstaw cukinię do gorącego piekarnika i zapiekaj 15-20 minut, aż na cukinii utworzy się apetyczna, złocista panierka.

  • Udekoruj listkami bazylii. Najlepiej podawaj na ciepło.

Rady:

  • na obtoczone w bułce tartej talarki można dodać mozzarellę

  • w wersji na ostro do panierki dodaj chili

  • zamiast cukinii możemy użyć bakłażana.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Agnieszka Woźniak

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy