Smakosze.pl Przepisy Pieczony rosół to mój hit na niedzielę. Jedna czynność w jego przygotowaniu jest kluczowa
Fot. Shutterstock/Benedek Alpar

Pieczony rosół to mój hit na niedzielę. Jedna czynność w jego przygotowaniu jest kluczowa

29 września 2024

Rosół pieczony zachwyca smakiem i będzie jak znalazł na niedzielę. Tajemnicą wyjątkowego smaku jest pewien patent podczas gotowania. Wykorzystaj go w swojej kuchni i ugotuj zupę, która zachwyci wszystkich domowników. Esencjonalny i głęboki smak przypadnie do gustu każdemu.

Rosół pieczony najlepszy na obiad

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Smaczny i rozgrzewający cieszy się od lat niesłabnącym powodzeniem . Receptury na przygotowanie tej zupy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Warto wypróbować przepis na rosół pieczony.

Warzywa i mięso z piekarnika nadają zupie wyjątkowego smaku . Podczas gotowania tego rosołu bardzo ważna jest jedna czynność. Po upieczeniu mięsa i warzyw w piekarniku należy zlać do garnka soki, w których kryje się sedno aromatu tej zupy . Przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

rosół
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Przez to ogórki gazują i pienią się po otwarciu. Jedzenie takich przetworów budzi wątpliwości

Jak ugotować pieczony rosół?

Składniki:

  • szponder wołowy
  • kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • ½ selera
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 suszone grzyby
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • opcjonalnie lubczyk

Przygotowanie rosołu z pieczonych warzyw i mięsa zacznij od ułożenia umytych i oczyszczonych produktów na blasze wyłożonej papierem . Połóż na niej szponder, wołowy, korpus kurczaka i skrzydełka. Dołóż marchewkę, por, seler, pietruszkę i cebulę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

W połowie czasu pieczenia mięso przełóż na drugą stronę i dalej piecz. Następnie upieczone mięso i warzywa włóż do garnka. Ważną czynnością jest zlanie soków z pieczenia do garnka. Sok nadaje smaku i aromatu zupie . Do produktów dołóż suszone grzyby, zalej wodą i gotuj około 4 godzin.

Rosół pieczony smaczny jak żaden inny

Warto pamiętać, by w połowie gotowania rosołu wsypać łyżkę soli. Pieprz trzeba dodać na sam koniec gotowania. Można też dorzucić lubczyku, który znakomicie pasuje do rosołu . Gotowanie rosołu trwa nawet 4 godziny. Szponder wołowy potrzebuje tyle czasu, by oddać smak i aromat.

Z rosołu wyjmij mięso i warzywa. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Następnego dnia rosół podawaj z makaronem, marchewką i grzybami . Możesz też dodać mięso i więcej warzyw z bulionu. Rosół pieczony będzie też smakował od razu podany po ugotowaniu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę z mortadeli. Polecaliśmy też przepis na ciepłą kolację z ciasta francuskiego.

rosół
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Kosztuje nawet 2 tysiące euro za kilogram. Najdroższy grzyb świata pojawił się w Polsce
Już dziś zacznij dodawać do herbaty zamiast cukru. Na Sylwestra bez trudu wejdziesz w wymarzoną kreację
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy