Placki z selera i sera. Konkurencja dla placków ziemniaczanych
Masz ochotę na warzywny obiad prosto z patelni? Przygotuj placki z selera i sera. Będą one konkurencją dla placków ziemniaczanych, bo są naprawdę smaczne i pożywne. Z pewnością urzekną cię też niepowtarzalnym smakiem. Podaje je najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Sam seler wcześniej skrop odrobiną soku z cytryny, dzięki temu pozostanie kusząco biały.
Seler korzeniowy zwykle stanowi tylko dodatek do zup. Niektórzy robią też z niego smaczną surówkę i w zasadzie na tym kończy się jego kariera w kuchni. Jednak to smaczne warzywo doskonale nadaje się też do zapiekania i smażenia. Dziś przygotujemy z wami niepowtarzalne, selerowe placki z dodatkiem sera. Doskonale sprawdzą się na bezmięsny obiad.
Placki z selera i sera. Konkurencja dla placków ziemniaczanych
Składniki:
1/2 dużego selera korzeniowego
1- 2 łyżki soku z cytryny
ok. 15 dag twarogu
kawałek pora
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków
Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Twaróg pokrusz, dodaj do selera. Por oczyść, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój w plasterki, dodaj do selera
Do rozdrobnionych składników dodaj też mąkę ziemniaczaną, jajko i jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i formuj z niego nieduże placuszki. Smaż je z obu stron po 2-3 minuty, aż będą rumiane.
Jeśli szukasz innych przepisów na oryginalne placki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu recepturę np. na placki ziemniaczane po góralsku, a także na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/meteo021
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kanał Weronika Domogród na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram