Smakosze.pl Przepisy Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Canva / DimaSobko

Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje

9 września 2022

Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa z rosołu są dobrym sposobem na zagospodarowanie drobiu czy wołowiny pozostałych po gotowaniu wywaru. Z tym przepisem możesz przygotować prosty, a zarazem oszczędny. Placki ziemniaczane z sosem z mięsa z rosołu to pyszne danie, które rozpływa się w ustach.

Przepis na placki ziemniaczane

Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem może wydawać się czasochłonnym zajęciem. Wystarczy jednak dobra organizacja pracy i dwie patelnie, a przygotowanie przepisu pójdzie jak z płatka. Gotowe placki ziemniaczane z sosem z mięsa rosołowego z pewnością wynagrodzą niezbędny nakład pracy.

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • ok. 30 dag gotowanego mięsa rosołowego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany do zabielenia
  • sól i pieprz do smaku
Chleb w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa. Dziś sama robię taki na śniadanie, nie zapominam jednak o 2 dodatkach

Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem

Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach . Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie wymieszaj i odstaw na kilka minut . Następnie odsącz z masy na placki ziemniaczane nadmiar wody.

Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz . Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wrzuć drobno pokrojone mięso z gotowania rosołu i równomiernie rozprowadź je w cieście na placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Na jeden placek powinno przypadać ok. 2 łyżek masy . Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złocisty kolor . Po usmażeniu odsącz placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu.

placki ziemniaczane.jpg

Najlepszy sos do placków ziemniaczanych

W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych. W tym celu dokładnie umyj pieczarki, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

Smaż na drugiej patelni na rozgrzanym maśle, do momentu aż woda z grzybów odparuje . Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj odrobinę wody i całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, oraz zabiel zahartowaną śmietaną .

Gotowe placki ziemniaczane podawaj polane sosem pieczarkowym . Tak przygotowane placki to świetna propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Placki ziemniaczane możesz przygotować też bez konieczności tarcia . Wypróbuj też pomysł na pikantne placki ziemniaczane .

Gdy w mojej kuchni pojawiły się mole, z pomocą przyszła babcia. Jej domowy specyfik zdziałał cuda, efekt jest powalający
Ekspertka wytknęła Polakom błąd w jedzeniu zupy. Większość osób nie ma pojęcia, to fatalne zachowanie
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy