Niezwykłe placki ziemniaczane z mięsem z rosołu. Nic się nie zmarnuje
Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa z rosołu są dobrym sposobem na zagospodarowanie drobiu czy wołowiny pozostałych po gotowaniu wywaru. Z tym przepisem możesz przygotować prosty, a zarazem oszczędny. Placki ziemniaczane z sosem z mięsa z rosołu to pyszne danie, które rozpływa się w ustach.
Przepis na placki ziemniaczane
Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem może wydawać się czasochłonnym zajęciem. Wystarczy jednak dobra organizacja pracy i dwie patelnie, a przygotowanie przepisu pójdzie jak z płatka. Gotowe placki ziemniaczane z sosem z mięsa rosołowego z pewnością wynagrodzą niezbędny nakład pracy.
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- ok. 30 dag gotowanego mięsa rosołowego
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- mały kubeczek kwaśnej śmietany do zabielenia
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować placki ziemniaczane z sosem
Ziemniaki na placki ziemniaczane oraz cebulę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach . Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie wymieszaj i odstaw na kilka minut . Następnie odsącz z masy na placki ziemniaczane nadmiar wody.
Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz . Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wrzuć drobno pokrojone mięso z gotowania rosołu i równomiernie rozprowadź je w cieście na placki ziemniaczane.
Placki ziemniaczane smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Na jeden placek powinno przypadać ok. 2 łyżek masy . Smaż placki ziemniaczane z obu stron na złocisty kolor . Po usmażeniu odsącz placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu.
Najlepszy sos do placków ziemniaczanych
W międzyczasie przygotuj sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych. W tym celu dokładnie umyj pieczarki, następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Smaż na drugiej patelni na rozgrzanym maśle, do momentu aż woda z grzybów odparuje . Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj odrobinę wody i całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, oraz zabiel zahartowaną śmietaną .
Gotowe placki ziemniaczane podawaj polane sosem pieczarkowym . Tak przygotowane placki to świetna propozycja na obiad lub kolację na ciepło. Placki ziemniaczane możesz przygotować też bez konieczności tarcia . Wypróbuj też pomysł na pikantne placki ziemniaczane .