Chleb w jajku pamiętam z czasów dzieciństwa. Dziś sama robię taki na śniadanie, nie zapominam jednak o 2 dodatkach
Chleb w jajku jest idealnym pomysłem na śniadanie. Można przyrządzić go w właściwie każdego rodzaju pieczywa. Do tego sposobu sprzed lat warto wracać i w dzisiejszych czasach. W moim domu chleb z jajkiem najbardziej smakuje z tymi 2 dodatkami.
Dzięki chlebowi w jajku nic się nie marnuje
Chleb w jajku idealnie nadaje się na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Można go zrobić nie tylko z chleba, ale też z rozmaitych bułek. Idealnie smakuje sam, ale można do niego dodać także różne pyszne składniki. Po wielu próbach wypracowałam sobie idealne połączenie.
Moja rodzina bardzo lubi każdy chleb w jajku na śniadanie. Przepadają za nim jednak, gdy dodam na patelnię tarty ser żółty i szczypiorek. Tak podana potrawa znika z talerzy, zanim zdążę się obrócić. Zjeść ten chleb w jajku na początek dnia to sama przyjemność.
Nastawiłam dziś domowe lody z zaledwie 4 składników. Na jutrzejszy upał będą dla dzieciaków w sam razPrzepis na najlepszy chleb w jajku
Składniki:
- 4 kromki pieczywa (lub 2 kajzerki przekrojone na pół)
- 2 jajka
- ok. ½ szklanki tartego sera żółtego
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Chleb w jajku czyli idealne śniadanie krok po kroku
Szczypiorek do chleba w jajku drobno posiekaj. Jajka wbij do osobnej miseczki. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszaj za pomocą widelca.
Do jajek na śniadanie dodaj odrobinę mleka. Jeszcze raz wszystko wymieszaj. W uzyskanej masie namocz wszystkie kawałki pieczywa.
Na patelni rozgrzej masło do chleba w jajku. Kromki ułóż na rozgrzanym tłuszczu. Pieczywo powinno równomiernie pokrywać dno patelni. Moc palnika zmniejsz o połowę.
Zawartość patelni zalej pozostałą masą jajeczną. Równomiernie rozprowadź ją po chlebie. Patelnię przykryj i smaż chleb w jajku przez ok. 2-3 minuty.
Placek z chleba i jajka przewróć ostrożnie na drugą stronę. Posyp go posiekanym szczypiorkiem. Na sam koniec przykryj wszystko startym żółtym serem i nakryj z powrotem pokrywką. Kiedy ser się rozpuści, chleb w jajku gotowy jest do podania. To śniadanie smakuje pyszne, a do tego pomaga schudnąć. Turecki sposób na jajka nie ma sobie równych.