Płuczesz makaron po ugotowaniu? Największy błąd, dużo za niego zapłacisz
Gotowanie makaronu wydaje się proste, ale nawet najbardziej doświadczony kucharz może to zepsuć. Wyjaśnijmy raz na zawsze, czy makaron można płukać, czy nie. Przeczytaj i dowiedz się jak robić to dobrze.
Nie da się zepsuć makaronu
Makaron to popularny składnik nie tylko sosów, ale i zup. Wydawałoby się, że przez jego powszechność i łatwość w przygotowaniu nie da się go zepsuć . A jednak wielu z nas robi to źle .
Chodzi o to, czy ugotowany makaron przelewać wodą, czy nie? Warto sobie też odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań. Na przykład, po co przelewać go wodą albo też, dlaczego nie warto tego robić?
Płukać, czy nie płukać?
Odpowiedzi na te pytania są proste. Należy rozpocząć od stwierdzenia, do czego chcemy przeznaczyć makaron . Inaczej przygotowuje się ten, który na końcu trafi do pysznego sosu, a jeszcze inaczej ten, który trafia do zupy, czy sałatki.
Pasta, która trafia do sosu, musi być niezwykle lepka, a także kremowa . Te cechy są potrzebne, aby sos idealnie oblepił i wchłonął się w makaron. Dopiero wtedy całe danie ma sens. Makaron przeznaczony do sosów nie powinien być płukany . Jeżeli to zrobisz, pozbędziesz się z niego skrobi, która sprawia, że makaron lepiej łączy się z płynnym sosem.
Jeżeli zamierzasz wykorzystać makaron jako składnik do zupy, czy sałatki, to musisz go wypłukać. W tych przypadkach pozbycie się skrobi jest konieczne. Jej brak sprawi, że pasta będzie bardziej sprężysta, a dodatkowo nie będzie się kleić . Co w tych daniach jest bardzo ważne.
Jak gotować makaron?
Już wiesz, kiedy przelewać makaron wodą, a kiedy lepiej tego unikać. Ale czy wiesz, jak go gotować? Jest kilka zasad, które musisz znać. Podstawową zasadą jest odpowiednia ilość wody. Pamiętaj, aby na każde 100 gramów makaronu wlać 1 litr wody . Dodatkowo woda musi być posolona przed dodaniem do niej pasty.
Te zasady pewnie znasz, a czy dodajesz oliwę lub olej do wody na makaron? Nigdy tego nie rób. Przyjęło się, że dodanie tłuszczu do gotującej się wody zapobiegnie jego zlepieniu. Prawda jest jednak zupełnie inna. Olej można dodać tylko do świeżego makaronu jajecznego . Suszony makaron ze sklepu, który jest niskiej jakości i tak się sklei, a ten dobrej nie potrzebuje tłuszczu. Pamiętaj o tym i nie psuj sobie smaku.
Wystarczy, że będziesz stosować się do powyższych zasad oraz nie będziesz przelewać makaronu wodą, a będzie miał on niesamowity smak. Sprawdź, która kiszona kapusta jest najlepsza oraz co pysznego możesz zrobić z czerstwego pieczywa .