Ten doskonały przepis na śniadanie zdradził mi sąsiad. Już nie wyobrażam sobie innego posiłku rano
Te szybkie śniadaniowe paszteciki sprawdzają się jako śniadanie na ciepło. Zawierają wszystko, co potrzeba: białko z wędlin, warzywo, węglowodany i tłuszcze. Jest to więc śniadanie w kapsułce.
Szybkie śniadanie
Takie przekąski, nazwijmy je pasztecikami, to kolejne zastosowanie ciasta francuskiego. Dosłownie nie ma przepisu, którego nie upraszczałby ten gotowy placek do kupienia w każdym sklepie. Warto mieć zawsze jeden pod ręką – można go trzymać nawet w zamrażarce.
Ciasto francuskie jest zaś tak uniwersalne właśnie dlatego, że można je faszerować dowolnymi składnikami. W tym wydaniu jest sposobem na szybkie śniadanie na słono. Rumiane bułeczki z ciągnącym serem z pewnością niejednemu przypadną do gustu.
Wlej mleko do kapusty i wstaw na 15 minut do mikrofali. Będziesz żałował, że nie znałeś tego wcześniejSkładniki na szybkie śniadanie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Rezept hub. Ich pomysł na sos do tych pasztecików to połączenie ketchupu i majonezu. Nie podajemy jednak konkretnego przepisu, bo każdy ma swój ulubiony.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 80 ml wybranego sosu, np. tysiąca wysp, ranczerskiego, ketchupu itp.
- 6 plastrów salami lub podobnej wędliny
- 6 plastrów mozzarelli
- 1 pomidor
- 1 jajko
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie szybkiego śniadania
Ciasto francuskie rozpościeramy na stolnicy i dzielimy wzdłuż na trzy pasy. Jedną trzecią każdego z nich smarujemy ulubionym sosem. Po przeciwnej stronie przeprowadzamy 3-4 nacięcia, ale tak, by nie rozciąć ciasta do końca.
Na sosie układamy kolejno wędlinę, pomidora, ser i znów wędlinę. Paski zamykamy tak, by nacięcia stały się okienkami naszego pasztecika. Brzegi zaklejamy.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Zapiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Wypróbuj też przepisy na placki według Roberta Makłowicza i dobroczynny napój z kefiru.