Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana
Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.
Tańsze mięso w Lidlu
Słowo „promocja” straciło dzisiaj znaczenie „akcja specjalna”. Rutynowo, częściej niż raz w tygodniu, przeglądamy gazetki w poszukiwaniu dobrych ofert. Nasze lodówki wypełniają się zgodnie z cyklami przecen, a później szukamy przepisów na wykorzystanie ich.
Rzut oka w gazetkę w tym tygodniu naprowadza nas na właściwy kierunek. W tego tygodniowych promocjach proponujemy gulasz wieprzowy: szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, który wykorzystuje tańsze dziś składniki.
Weź śrubokręt i wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na medalTani gulasz wieprzowy
Łopatka wieprzowa do soboty 7 września będzie w Lidlu kosztowała 8 złotych bez grosza za kilogram. Można przyjąć, że z takiej ilości mięsa przygotujemy trzy porcje gulaszu – oczywiście, odpowiednio wzbogaconego warzywami. Przy tej obniżce, wynoszącej 47 proc., gulasz dla całej rodziny będzie kosztował niemal grosze.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 2 cebule
- Ok. 10 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka
- Opcjonalnie: kilka pieczarek
- 2 łyżki wędzonej papryki
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, majeranek, kminek
Podsmaż mięso i dodaj warzywa
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką wędzoną. Mięso podsmażamy w garnku na maśle klarowanym, aż będzie złociste.
Czosnek miażdżymy płazem noża i obieramy. Jeśli dodajemy pieczarki, kroimy je w plasterki. W półplasterki kroimy marchewkę i pietruszkę. Warzywa dodajemy do garnka. Zalewamy ¼ litra wody, dodajemy pastę paprykową i przyprawiamy do smaku. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Wypróbuj też przepisy na placki warzywne według Makłowicza i nietypowe kotlety mielone.