Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.09.2024 17:17

Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolana

Smażenie wieprzowiny
Fot. Shutterstock/Fire-n

Kiedy pyszne obiady mogą być jeszcze lepsze? Kiedy osiągniemy równie dobry efekt taniej. Warto dziś synchronizować domowy jadłospis z promocjami w sklepach.

Tańsze mięso w Lidlu

Słowo „promocja” straciło dzisiaj znaczenie „akcja specjalna”. Rutynowo, częściej niż raz w tygodniu, przeglądamy gazetki w poszukiwaniu dobrych ofert. Nasze lodówki wypełniają się zgodnie z cyklami przecen, a później szukamy przepisów na wykorzystanie ich.

Rzut oka w gazetkę w tym tygodniu naprowadza nas na właściwy kierunek. W tego tygodniowych promocjach proponujemy gulasz wieprzowy: szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, który wykorzystuje tańsze dziś składniki.

gulasz na talerzu

Weź śrubokręt i wbij w cytrynę. Ten trik zasługuje na medal

Tani gulasz wieprzowy

Łopatka wieprzowa do soboty 7 września będzie w Lidlu kosztowała 8 złotych bez grosza za kilogram. Można przyjąć, że z takiej ilości mięsa przygotujemy trzy porcje gulaszu – oczywiście, odpowiednio wzbogaconego warzywami. Przy tej obniżce, wynoszącej 47 proc., gulasz dla całej rodziny będzie kosztował niemal grosze.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 2 cebule
  • Ok. 10 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka
  • Opcjonalnie: kilka pieczarek
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, majeranek, kminek

Podsmaż mięso i dodaj warzywa

Mięso czyścimy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką wędzoną. Mięso podsmażamy w garnku na maśle klarowanym, aż będzie złociste.

Czosnek miażdżymy płazem noża i obieramy. Jeśli dodajemy pieczarki, kroimy je w plasterki. W półplasterki kroimy marchewkę i pietruszkę. Warzywa dodajemy do garnka. Zalewamy ¼ litra wody, dodajemy pastę paprykową i przyprawiamy do smaku. Dusimy,mięso będzie miękkie.

Wypróbuj też przepisy na placki warzywne według Makłowicza i nietypowe kotlety mielone.

gulasz z marchewką