Wlej mleko do kapusty i wstaw na 15 minut do mikrofali. Będziesz żałował, że nie znałeś tego wcześniej
Gołąbki to pyszne, ale nieco czasochłonne danie. Dlatego każdy sposób na uproszczenie go jest na wagę złota. Warto wypróbować ten.
Uproszczone gołąbki bez mięsa
Metoda z parzeniem kapusty w mikrofalówce to dopiero początek. Wiadomo, że kuchenka potrafi szybko i bez kłopotu zmienić chrupkie liście w miękką gołąbkową owijkę. Tu jednak sztuczek jest więcej.
A najlepsze, że to gołąbki w wersji wegetariańskiej. Można więc nazwać je faszerowanym ryżem. Jednak przepis, a przede wszystkim efekt, jest zbliżony.
Kup tanie mięso w Lidlu i pokrój w kostkę. Boski pomysł na szybki obiad powala na kolanaSzybkie gołąbki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate.Polska. Podobna potrawa jest tam nieco inaczej przyprawiona. Warto eksperymentować z własnymi ulubionymi składnikami.
Składniki
- 1 główka kapusty
- 300 g ryżu
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki pasty paprykowej
- Sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Ryż zawnięty w kapustę
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Z główki kapusty wykrawamy głąb, a do środka nalewamy mleko. Owijamy folią kuchenną i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Dusimy, aż stanie się szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula zmięknie, zalewamy ją 100 ml passaty pomidorowej i dodajemy pastę paprykową. Przyprawiamy do smaku. Dusimy bez przykrycia, aż sos nieco się zredukuje. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Przestudzoną kapustę dzielimy na liście. Układamy je obok siebie i faszerujemy – według uznania, w większą roladę lub w pojedyncze liście jak tradycyjne gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki zalewamy pozostałą passatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez ok. 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na warzywne placuszki według Makłowicza i nietypową zapiekankę.