Płyta indukcyjna. Jak wybrać i dlaczego warto się na nią zdecydować
Najważniejszą zaletą i jednocześnie cechą charakterystyczną kuchenek indukcyjnych jest sposób grzania oparty na nowoczesnej technologii energooszczędnej. Dzięki niej możemy gotować przy użyciu stosunkowo małej energii. Konstrukcja płyty indukcyjnej zachwyca szczególnie te osoby, które cenią sobie wygodę ich czyszczenia.
Płyta indukcyjna wykorzystuje bezpieczną i energooszczędną technologię
Garnki do gotowania na płycie indukcyjnej przylegają bezpośrednio do jej powierzchni, co zapobiega uciekaniu ciepła „w powietrze”. Cała energia wykorzystywana jest na ogrzanie garnka dopiero po umieszczeniu naczynia na płycie. Naturalnie gorący garnek oddaje część ciepła do powierzchni płyty, na której stoi, dlatego należy zachować ostrożność po jego odstawieniu. Na bezpieczeństwo wpływa także wskaźnik zalegania ciepła, który informuje nas o temperaturze płyty po zdjęciu naczynia. Ogromną zaletą jest także brak otwartego ognia i wyeliminowanie ryzyka zalania palników, co skutkowałoby ulatnianiem się gazu.
Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę indukcyjną?
wielkość urządzenia: ~60/70/80 cm
rodzaj urządzenia: do zabudowy (wielopalnikowe) lub wolnostojące przenośne (1-2 palnikowe)
wykonanie płyty grzewczej (dostępne są płyty z ramą i płyty bezramkowe z fazowaniem lub bez)
wielkość i kształt powierzchni pola grzewczego (24 cm to średnica najpopularniejszych garnków i patelni)
układ pól grzewczych (dobrze, jeśli 2-3 mniejsze pola grzewcze łączą się w kombinacje odpowiednie dla średnich i dużych naczyń)
ilość induktorów i ich wydajność
umiejscowienie panelu sterowania (tak, aby nie było zbyt blisko pól grzewczych)
wskaźnik ciepła resztkowego ostrzegający o nagrzaniu płyty po zakończeniu pracy
funkcje dodatkowe: automatyczne zagotowywanie wody, przyspieszone gotowanie, podtrzymywanie temperatury
synchronizacja płyty indukcyjnej z okapem kuchennym co automatyzuje jego moc w zależności od intensywności gotowania
Przykłady płyt indukcyjnych:
przenośna płyta indukcyjna wolnostojąca dwupalnikowa >zobacz online<
przenośna płyta indukcyjna wolnostojąca jednopalnikowa >zobacz online<
płyta indukcyjna bezramkowa z fazowaniem (krawędzie szlifowane) >zobacz online<
płyta indukcyjna bezramkowa bez fazowania (krawędzie proste) >zobacz online<
designerska duża płyta indukcyjna w eleganckim jasnym kolorze >sprawdź niższą cenę<
płyta indukcyjna SLIM-FIT >zobacz online< HIT sprzedaży
hybrydowa płyta gazowo-indukcyjna >zobacz online<
Rekomendacja Redakcji dla miłośników kuchni azjatyckiej: Wok do płyty indukcyjnej >zobacz<
Zalety płyt indukcyjnych
Większość osób zapytana o to, czym się kierowały wybierając płytę grzewczą odpowiadały, że o zakupie zdecydował wygląd urządzenia. Warto jednak poznać wszystkie najważniejsze zalety płyty indukcyjnej:
30% szybszy czas gotowania
25% mniejsze zużycie energii w porównaniu z kuchenkami ceramicznymi
100% energii zostaje przekazane na ogrzanie naczyń (w przypadku kuchenek gazowych ciepło „ucieka” na pomieszczenie kuchni, co jest szczególnie dokuczliwe latem lub w kuchniach restauracyjnych)
bezpieczeństwo (włączona płyta grzewcza pozostaje zimna, dopóki nie postawimy na niej naczynia; na bezpieczeństwem czuwa także system automatycznego wyłączania i czujniki ciepła)
łatwość czyszczenia
pełna i precyzyjna kontrola temperatury
funkcjonalność i intuicyjność sterowania
możliwość zasilania trójfazowego lub 230 V (nie jest wymagana siła)
wysoka estetyka i nowoczesny design urządzenia
modele hybrydowe łączące płytę indukcyjną i gazową >przykład<
Dodatkową zaletą jest fakt, że rynek daje nam duży wybór wszelkiego rodzaju garnków, patelni, a nawet woków indukcyjnych do przygotowywania dań azjatyckich.
Funkcje płyt indukcyjnych
Do najważniejszych funkcji płyt indukcyjnych możemy zaliczyć:
automatyczne wyłączanie
automatyczne zagotowywanie wody
podtrzymywanie temperatury
timer
programowanie wyłączenia po wybranym czasie
Wady płyt indukcyjnych:
kuchenek indukcyjnych nie mogą używać osoby z rozrusznikami serca
intuktory mogą uszkodzić delikatne układy elektryczne, które znajdą się zbyt blisko
wymagają użycia wyłącznie garnków i patelni ze stali ferromagnetycznej (szukaj oznaczenia od spodu naczynia)
wielkość naczynia powinna być dopasowana do pola grzewczego (nie może być ono mniejsze niż powierzchnia patelni, jeżeli chcemy usmażyć idealne naleśniki)
Ciekawostka: Kuchenka elektryczna nie jest już smutną koniecznością, do której zmuszeni są właściciele mieszkań w blokach, gdzie nie została doprowadzona instalacja gazowa. Płyty indukcyjne, ze względu na swoją energooszczędność, bezpieczeństwo i design, coraz chętniej wybierane są nawet do kuchni, w których jest dostępny gaz. Sprytnym pomysłem jest zastosowanie modelu hybrydowego płyty gazowo-indukcyjnej.
Alternatywy dla płyty indukcyjnej:
kuchenka gazowa tradycyjna
kuchenka gazowa z płytą ceramiczną „bez płomieni” >przykład<
kuchenka elektryczna ceramiczna
kuchenka elektryczna żeliwna
Artykuł zawiera lokowanie produktów