Smakosze.pl
płyta indukcyjna

Canva

Płyta indukcyjna. Jak wybrać i dlaczego warto się na nią zdecydować

12 Sierpnia 2020

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Nie bez powodu płyta indukcyjna wybierana jest jako element wyposażenia najlepszych restauracji. Kuchenki indukcyjne cenią szczególnie szefowie kuchni, rodzice małych dzieci i właściciele wszędobylskich kotów.

Najważniejszą zaletą i jednocześnie cechą charakterystyczną kuchenek indukcyjnych jest sposób grzania oparty na nowoczesnej technologii energooszczędnej. Dzięki niej możemy gotować przy użyciu stosunkowo małej energii. Konstrukcja płyty indukcyjnej zachwyca szczególnie te osoby, które cenią sobie wygodę ich czyszczenia.

Płyta indukcyjna wykorzystuje bezpieczną i energooszczędną technologię

Garnki do gotowania na płycie indukcyjnej przylegają bezpośrednio do jej powierzchni, co zapobiega uciekaniu ciepła „w powietrze”. Cała energia wykorzystywana jest na ogrzanie garnka dopiero po umieszczeniu naczynia na płycie. Naturalnie gorący garnek oddaje część ciepła do powierzchni płyty, na której stoi, dlatego należy zachować ostrożność po jego odstawieniu. Na bezpieczeństwo wpływa także wskaźnik zalegania ciepła, który informuje nas o temperaturze płyty po zdjęciu naczynia. Ogromną zaletą jest także brak otwartego ognia i wyeliminowanie ryzyka zalania palników, co skutkowałoby ulatnianiem się gazu. 

Na co zwrócić uwagę wybierając kuchenkę indukcyjną?

  • wielkość urządzenia: ~60/70/80 cm

  • rodzaj urządzenia: do zabudowy (wielopalnikowe) lub wolnostojące przenośne (1-2 palnikowe)

  • wykonanie płyty grzewczej (dostępne są płyty z ramą i płyty bezramkowe z fazowaniem lub bez)

  • wielkość i kształt powierzchni pola grzewczego (24 cm to średnica najpopularniejszych garnków i patelni)

  • układ pól grzewczych (dobrze, jeśli 2-3 mniejsze pola grzewcze łączą się w kombinacje odpowiednie dla średnich i dużych naczyń)

  • ilość induktorów i ich wydajność

  • umiejscowienie panelu sterowania (tak, aby nie było zbyt blisko pól grzewczych)

  • wskaźnik ciepła resztkowego ostrzegający o nagrzaniu płyty po zakończeniu pracy

  • funkcje dodatkowe: automatyczne zagotowywanie wody, przyspieszone gotowanie, podtrzymywanie temperatury

  • synchronizacja płyty indukcyjnej z okapem kuchennym co automatyzuje jego moc w zależności od intensywności gotowania

Przykłady płyt indukcyjnych:

Rekomendacja Redakcji dla miłośników kuchni azjatyckiej: Wok do płyty indukcyjnej >zobacz<

Zalety płyt indukcyjnych

Większość osób zapytana o to, czym się kierowały wybierając płytę grzewczą odpowiadały, że o zakupie zdecydował wygląd urządzenia. Warto jednak poznać wszystkie najważniejsze zalety płyty indukcyjnej:

  • 30% szybszy czas gotowania

  • 25% mniejsze zużycie energii w porównaniu z kuchenkami ceramicznymi

  • 100% energii zostaje przekazane na ogrzanie naczyń (w przypadku kuchenek gazowych ciepło „ucieka” na pomieszczenie kuchni, co jest szczególnie dokuczliwe latem lub w kuchniach restauracyjnych)

  • bezpieczeństwo (włączona płyta grzewcza pozostaje zimna, dopóki nie postawimy na niej naczynia; na bezpieczeństwem czuwa także system automatycznego wyłączania i czujniki ciepła)

  • łatwość czyszczenia

  • pełna i precyzyjna kontrola temperatury

  • funkcjonalność i intuicyjność sterowania

  • możliwość zasilania trójfazowego lub 230 V (nie jest wymagana siła)

  • wysoka estetyka i nowoczesny design urządzenia

  • modele hybrydowe łączące płytę indukcyjną i gazową >przykład<

Dodatkową zaletą jest fakt, że rynek daje nam duży wybór wszelkiego rodzaju garnków, patelni, a nawet woków indukcyjnych do przygotowywania dań azjatyckich.

Funkcje płyt indukcyjnych 

Do najważniejszych funkcji płyt indukcyjnych możemy zaliczyć:

  • automatyczne wyłączanie

  • automatyczne zagotowywanie wody

  • podtrzymywanie temperatury

  • timer

  • programowanie wyłączenia po wybranym czasie

Wady płyt indukcyjnych:

  • kuchenek indukcyjnych nie mogą używać osoby z rozrusznikami serca

  • intuktory mogą uszkodzić delikatne układy elektryczne, które znajdą się zbyt blisko

  • wymagają użycia wyłącznie garnków i patelni ze stali ferromagnetycznej (szukaj oznaczenia od spodu naczynia)

  • wielkość naczynia powinna być dopasowana do pola grzewczego (nie może być ono mniejsze niż powierzchnia patelni, jeżeli chcemy usmażyć idealne naleśniki)

Ciekawostka: Kuchenka elektryczna nie jest już smutną koniecznością, do której zmuszeni są właściciele mieszkań w blokach, gdzie nie została doprowadzona instalacja gazowa. Płyty indukcyjne, ze względu na swoją energooszczędność, bezpieczeństwo i design, coraz chętniej wybierane są nawet do kuchni, w których jest dostępny gaz. Sprytnym pomysłem jest zastosowanie modelu hybrydowego płyty gazowo-indukcyjnej.

Alternatywy dla płyty indukcyjnej:

Artykuł zawiera lokowanie produktów

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa z cytryną

Porady

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Czytaj więcej >
uroczysty stół

Porady

Czy we Wszystkich Świętych obowiązuje post?

Czytaj więcej >
kawa i mleczko

Porady

Co dodawać do kawy zamiast mleka?

Czytaj więcej >
mięso mielone

Porady

Jak wybrać dobre mięso mielone?

Czytaj więcej >

Porady

Jak obrać seler naciowy?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

Czytaj więcej >