Smakosze.pl Produkty Po czym rozpoznać dobry ser?
canva/sergeyryzhov

Po czym rozpoznać dobry ser?

7 października 2021

Któż z nas nie lubi dodać sera do dania obiadowego czy kanapki? Jak jednak wybrać ten najlepszy? Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę. Istotne są nawet niuanse w nazewnictwie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak wybrać dobry ser?

Warto przede wszystkim zapoznać się ze składem opisanym na etykiecie produktu. Zwracajmy uwagę na długość listy składników — jeśli nie znajdziemy nic poza mlekiem, podpuszczką, bakteriami kwasu mlekowego i solą, jest dobrze. To oznacza, że w opakowaniu rzeczywiście znajduje się ser.

Nie bez znaczenia będzie też nazwa produktu. Jeśli brak w niej słowa „ser”, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z produktem seropodobnym. Podobnie, jeśli produkt ma długą datę przydatności do spożycia. Najprawdopodobniej zawiera on szereg konserwantów i lepiej zrezygnować z takiego zakupu.

Co może być zaskakujące to fakt, że spora część „serów” zawiera tłuszcze roślinne oraz przeróżne substancje zagęszczające. Wystrzegać się więc warto produktów, które w swoim składzie mają białka mleka, mleko w proszku czy skrobię modyfikowana. Nie sięgajmy też po produkty zawierające emulgatory , które mają poprawić ich strukturę.

Z samej etykiety dowiadujemy się, jak widać, bardzo dużo. Co jednak zrobić, jeśli zdecydujemy się nabyć ser na wagę ? Wtedy o jego skład zapytajmy sprzedawcę — ma on obowiązek udostępnić etykietę opakowania zbiorczego.

Ocena wizualna produktu też nam nieco pomoże. Dobry ser żółty na przykład nie powinien się kruszyć, a jego plastry – sklejać. Wskaźnikiem jakości dla tych serów będzie też wygląd i rozmieszczenie dziur. W tych twardych będą one owalne lub podłużne, rozmieszczone regularnie i niezbyt gęsto. Miękkie mogą posiadać jedynie pojedyncze oczka.

Więcej ciekawostek na temat serów znajdziecie na naszej stronie. Tu przeczytacie o tym, jak dużo sera możemy jeść, by było to nadal dla nas bezpieczn e. Zerknijcie też koniecznie na materiał dotyczący ścinania pleśni z sera .

Sery na desce
Sery na desce

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy