Smakosze.pl Przepisy Po prostu wlej majonez do wrzącej wody. Szkoda, że wcześniej tego nie poznałam
Fot. YouTube/That Recipe

Po prostu wlej majonez do wrzącej wody. Szkoda, że wcześniej tego nie poznałam

1 grudnia 2024

Jeśli lubisz ciekawe rozwiązania w  kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie. Wystarczy, że połączysz majonez z wrzątkiem, a już niedługo na Twój stół trafi pyszne danie. Ten przepis jest wart wypróbowania w każdej kuchni.

Majonez do wrzątku, czyli sposób na ciasto

Co się stanie, gdy połączysz majonez z wrzątkiem? Wypróbowałam ten sposób i teraz każdemu go polecam. Wszystko dlatego, że dzięki niemu przygotowuję apetyczne ciasto . Z nadzieniem z mozzarelli i ziemniaków smakuje pysznie .

Ciasto smażę w oleju. Wychodzi chrupiące na zewnątrz i z pysznym nadzieniem serowo-ziemniaczanym w środku. Takie danie zachwyca smakiem. Pasują do niego surówki i sosy. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube That Recipe. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medal

Jak zrobić ciasto z majonezu i wrzątku?

Składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 5 łyżek majonezu
  • 350 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g startej mozzarelli
  • olej do smażenia
  • ugotowane ziemniaki

Przygotowanie ciasta zacznij od wlania wrzątku na patelnię. Dołóż majonez i wymieszaj go dokładnie z wrzątkiem . Następnie wsyp mąkę i dalej energicznie mieszaj. Gdy ciasto będzie już gęste, zdejmij je z patelni.

Przełóż do  oddzielnej miski.  Teraz zrób farsz. Do miski włóż średnio ugotowane, drobno pokrojone ziemniaki . Wsyp sól, dołóż masło i dokładnie rozgnieć. Dodaj startą mozzarellę i dokładnie połącz składniki.

Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś

Wróć do ciasta. Dokładnie je wyrabiaj i uformuj z niego gruby placek. Pokrój go na 8 części. Każdą część rozwałkuj, nałóż przygotowany farsz ziemniaczano-serowy i nadaj ciastu owalny kształt.

Ciasto smaż w głębokim oleju na rumiany kolor. Podawaj z sosem, gęstym jogurtem lub ulubionymi surówkami. Takie danie zachwyca chrupkością i doskonałym nadzieniem w środku. Ten przysmak zjesz z prawdziwą przyjemnością . Pisaliśmy o tym, jak nigdy nie gotować parówek. Informowaliśmy o promocji na świąteczne słodycze w Lidlu.

Stosuję patent Gessler, mój karp nie ma ości i nie smakuje mułem. Nie muszę moczyć w mleku
Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy